Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Żywność ekologiczne dobra dla zdrowia

  • Autor: Gazeta Wyborcza
  • Data: 19-02-2016, 08:40
Żywność ekologiczne dobra dla zdrowia
Fot. Shutterstock

Wybieranie żywności ekologicznej może faktycznie mieć pozytywny wpływ na zdrowie - donosi Gazeta Wyborcza. Potwierdzają to badania międzynarodowego zespołu naukowców, w tym m.in. ekspertów Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego.

Wyniki prowadzonych badan wskazują na istnienie dużych różnic pomiędzy ekologicznymi oraz nieekologicznymi produktami, w tym mięsem i mlekiem. Różnią się one m.in. zawartością kwasów tłuszczowych, niektórych składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy.

Jak podaje Gazeta Wyborcza, Międzynarodowy zespół kierowany przez badaczy z Uniwersytetu Newcastle w Wielkiej Brytanii przeanalizował łącznie 196 publikacji naukowych a temat mleka oraz 67 dotyczących mięsa. Na ich podstawie stwierdzono znaczące różnice pomiędzy ekologicznym oraz konwencjonalnym mlekiem i mięsem. Wyniki badań zostały opublikowane na łamach prestiżowego British Journal of Nutrition. Dotychczas to największa praca poświęcona tym zagadnieniom.

Więcej czytaj w piątkowym wydaniu Gazety Wyborczej. 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Lek.wet. 19-02-2016, 10:47:
Prowadzone w SGGW badania nt. wartości odżywczej i zdrowotnej ekologicznej żywności są wyjątkowo merytorycznie słabe , a wyniki niewiarygodne

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH