Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Żywność ze znakiem QAFP będzie można śledzić od hodowcy do półki sklepowej

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 02-06-2017, 18:54
Żywność ze znakiem QAFP będzie można śledzić od hodowcy do półki sklepowej
Wiesław Różański, prezes UPEMI, fot. PTWP

- W ramach projektu 'tracking QAFP' będziemy śledzić produkty wytworzone w systemie QAFP od momentu wytworzenia do półki sklepowej za pomocą specjalnych czipów stosowanych w oznakowaniu trzody. Konsument za pomocą swojego smartfona będzie mógł w sklepie ściągnąć z etykiety informację o tym od jakiego dostawcy pochodziło zwierzę, na temat wagi zwierzęcia oraz czy świnia brała antybiotyki czy nie - mówi w rozmowie z serwisem portalspozywczy.pl Wiesław Różański, prezes Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.

Jak przyznaje Wiesław Różański, charakterystyczny znak graficzny systemu jakości QAFP zaczyna być coraz bardziej rozpoznawalny.

- Litera Q kojarzy się z jakością. Polskie tłumaczenie QAFP to "gwarancja najwyższej jakości". Dodatkowe opisanie tak oznaczonego wyrobu jako produkt polski daje zwiększoną świadomość konsumenta i umacnia jego pogląd na wiarygodność i jakość tego produktu. Samo oznaczenie QAFP i jego logo już się w pewien sposób na rynku utwierdziło. Wielu konsumentów przywiązuje wagę do kolorystyki, symbolu, a nie samego określenia - dodał.

Prezes UPEMI uzupełnia, że organizacja pracuje nie tylko nad zwiększeniem liczby producentów, którzy uczestniczą w systemie, ale także nad działaniami skierowanymi do konsumentów. Jednym z takich pomysłów jest "śledzenie" produktu od hodowcy do półki sklepowej, które konsument będzie mógł wykonać za pomocą smartfona.

- Do końca czerwca złożymy wniosek do NCBR w tej sprawie. Jeżeli wygramy konkurs, będziemy chcieli żeby jeszcze w tym roku system był wdrażany w gospodarstwach i zakładach produkcyjnych. Kładziemy nacisk na to, żeby system gwarantowanej jakości funkcjonował w Polsce z coraz większą skutecznością i chronił polskiego producenta, który będzie mógł sprzedać swój produkt trochę drożej, co zabezpieczy byt jego i jego rodziny, a jednocześnie konsument będzie zadowolony z jakości - dodał.

Różański przyznał także, że system monitorowania posłuży także do klasyfikacji i ilości produkcji.

- Mamy w Polsce 170 tys. gospodarstw, w których hodujemy niespełna 11 mln świń, podczas gdy w Danii w zaledwie 4,7 tys. gospodarstw hoduje się 25 mln. Wybieramy gospodarstwa, które są świadome. Jeżeli inni będą chcieli się dostosować do wymogów systemu to również będą mogli się rozwijać w ten sposób - dodaje.

Prezes UPEMI uzupełnił, że wielu uczestników systemu QAFP wystąpiło o dotacje w ramach PROW 2.1 czyli działań informacyjno-promocyjnych.

- Osiem grup stworzonych przez producentów zawiera już umowy z ARR i wykonawcami. W całej Polsce stanie kilkaset billboardów, będą szkolenia rolników, filmy, będzie głośno o tym w całej Polsce. Wystąpiliśmy także o nowy projekt dla przemysłu wieprzowego, aby szkolić hodowców w zakresie ekonomiki i zarobkowania coraz większych pieniędzy w zależności od stosowania genetyki oraz odpowiednich pasz - dodał.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Derto 07-06-2017, 09:43:
Te wszystkie systemy to ściema, dokumentacje zawsze się napisze bo papier wszystko przyjmie a rolnik myśli o zysku, a antybiotyki z ukrainy to można na targu kupić,

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze



POLECAMY W SERWISACH