Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu
Mleko

Do dobrego wina

Ser z owczego mleka - jasne, to oscypek. Jest też bundz i bryndza - powie koneser. Ale owczy ser z błękitną pleśnią? W Polsce - i na dodatek nie na Podhalu, ale na Mazurach?

Do dobrego wina

Autor: Jan Bazyl lipszyc
Data: 31-12-2010, 10:36

Dalsza część artykułu (96%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi "Strefa premium".

lub poznaj nasze plany abonamentowe i wybierz odpowiedni dla siebie

KOMENTARZE (4)

  • jubus 2011-01-01 18:03:32
    Tacy ludzie jak Pani Sylwia są właśnie przyszłością polskiego rolnictwa i polskiego przemysłu rolnospożywczego. Wcale produkt nie musi być ekologiczny by był najwyższej jakości, wystarczy tradycja wyrobu danego produktu i jego związek z regionem. Polska ma taki sam potencjał produkcji serów wysokiej jakości jaki ma Wielka Brytania czy Hiszpania, do Włoch czy Francji niestety nie mamy szans startować bo mamy za mało gór i obszarów gdzie kozy lub owcy, tudzież bydło odpowiednie mogłoby być wypasane. Jedna uwaga - DO DOBREGO SERA WCALE NIE POTRZEBNE JEST DOBRE WINO, WYSTARCZY DOBRE PIWO. Dobieranie wina do sera jest już przestarzałe i oczywiste, Włosi wpadli ostatnio na pomysł kojarzenia swoich serów z dobrymi piwami tradycyjnymi lub regionalnymi z Belgii, Niemiec czy Włoch, nawet na w gazetach marketowych (np. Esselunga)promuje się łaczenie serów z piwami. Tak więc do Sera Koziego Wołoskiego lub Bryndzy Podhalańskiej lub Podkarpackiej w pełni wystarczy jakieś dobre polskie regionalne piwo np. Ciechan, Lwówek lub Noteckie.
  • jubus 2011-01-01 18:04:07
    Tacy ludzie jak Pani Sylwia są właśnie przyszłością polskiego rolnictwa i polskiego przemysłu rolnospożywczego. Wcale produkt nie musi być ekologiczny by był najwyższej jakości, wystarczy tradycja wyrobu danego produktu i jego związek z regionem. Polska ma taki sam potencjał produkcji serów wysokiej jakości jaki ma Wielka Brytania czy Hiszpania, do Włoch czy Francji niestety nie mamy szans startować bo mamy za mało gór i obszarów gdzie kozy lub owcy, tudzież bydło odpowiednie mogłoby być wypasane. Jedna uwaga - DO DOBREGO SERA WCALE NIE POTRZEBNE JEST DOBRE WINO, WYSTARCZY DOBRE PIWO. Dobieranie wina do sera jest już przestarzałe i oczywiste, Włosi wpadli ostatnio na pomysł kojarzenia swoich serów z dobrymi piwami tradycyjnymi lub regionalnymi z Belgii, Niemiec czy Włoch, nawet na w gazetach marketowych (np. Esselunga)promuje się łaczenie serów z piwami. Tak więc do Sera Koziego Wołoskiego lub Bryndzy Podhalańskiej lub Podkarpackiej w pełni wystarczy jakieś dobre polskie regionalne piwo np. Ciechan, Lwówek lub Noteckie.
  • sybaryta 2011-01-12 09:45:31
    z tym piwem do sera to prawda- jeden lubi zapach perfum inny zapach starych skarpetek. Jubus farmazony pisze ale ładnie to wygląda. W jednym zdaniu pisze o serach kozich i owczych oraz piwach o zupełnie różnym smaku. Więc co pasuje do czego. Idąc dalej tą drogą to ser ( jakikolwiek) też do wódeczki pasuje ale musi to być wódka z małej gorzelni. Poza tym polski przemysł spożywczy to setki tysięcy ton taniego produktu. Takiego produktu oczekuje nasz klient. Taki produkt mamy szanse eksportować. Produkty wysokiej jakości to produkcja niszowa- nie ma to nic wspólnego z przemysłem. Jubus jak ma inne zdanie to niech mi pomorze sprzedać 100 ton miesięcznie zrobionej według tradycyjnych receptur szynki po 80 zł/kg albo tego sera po 60 zł/kg. Prawdą jest to że sery z Warpun są doskonałe. Niestety w klepach dostępne są tanie sery a z polskich ogólno dostępnych w/g mnie najlepszy jest Bursztyn. Polecam.
  • jubus vel regionalnesmaki 2011-01-12 10:04:10
    Chyba pan przesadza z tymi cenami, bo wiem jakie są ceny wędlin i serów tradycyjnych, tak więc te ceny to trochę pan zawyża. Takie ceny to bardziej się nadają to produktów z Włoch (Szynka Permeńska, Szynka San Daniele) czy Gorgonzola albo z Francji (Szynka Bajońska po 80 zł/kg, Picodon po 60 zł/kg). Sprzedać dobry produkt zawsze można, ale trzeba wiedzieć jak, dobry ser posiadający certyfikat unijny zawsze znajdzie kupca, jak nie w UE, to nawet i w USA czy nawet w Rosji. Co do łączenia piwa z serem - TO JEST SPOSÓB JAKI STOSUJE SIĘ WE WŁOSZECH LUB W BELGII, więc ja tego nie wymyśliłem, samemu się zdziwiłem, ale TRZEBA SIĘ UCZYĆ OD NAJLEPSZYCH. Niestety musi jeszcze parę lat minąć zanim Polacy zaczną uczyć się od najlepszych, ale jesteśmy na dobrej drodze. DOBRY SER nie musi być drogi, to samo wędlina.Pozdrawiam.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.229.76.193
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.