REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Do dobrego wina

  • Autor: Jan Bazyl lipszyc
  • Data: 31-12-2010, 10:36
Do dobrego wina

Ser z owczego mleka - jasne, to oscypek. Jest też bundz i bryndza - powie koneser. Ale owczy ser z błękitną pleśnią? W Polsce - i na dodatek nie na Podhalu, ale na Mazurach?

Dalsza część artykułu (96%) jest dostępna dla zarejestrowanych subskrybentów serwisu, którzy wykupili dostęp do usługi „Strefa premium”. Kliknij tutaj aby się zalogować lub zarejestruj konto.

Kliknij tutaj, aby zobaczyć szczegółowe informacje o "Strefie premium". Aktualna oferta cenowa jest dostępna tutaj.

* Oferta specjalna jest skierowana do osób i podmiotów, które posiadają lub jednocześnie wykupią prenumeratę czasopisma "Rynek Spożywczy". Aktualne warunki oferty są dostępne na stronie z cennikiem usług.

** Oferta rabatowa jest skierowana do osób i podmiotów zamawiających więcej niż jeden abonament Strefy Premium. Aktualne warunki oferty są dostępne na stronie z cennikiem usług.

KOMENTARZE: (4)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • jubus vel regionalnesmaki 12-01-2011, 10:04:
Chyba pan przesadza z tymi cenami, bo wiem jakie są ceny wędlin i serów tradycyjnych, tak więc te ceny to trochę pan zawyża. Takie ceny to bardziej się nadają to produktów z Włoch (Szynka Permeńska, Szynka San Daniele) czy Gorgonzola albo z Francji (Szynka Bajońska po 80 zł/kg, Picodon po 60 zł/kg). Sprzedać dobry produkt zawsze można, ale trzeba wiedzieć jak, dobry ser posiadający certyfikat unijny zawsze znajdzie kupca, jak nie w UE, to nawet i w USA czy nawet w Rosji.
Co do łączenia piwa z serem - TO JEST SPOSÓB JAKI STOSUJE SIĘ WE WŁOSZECH LUB W BELGII, więc ja tego nie wymyśliłem, samemu się zdziwiłem, ale TRZEBA SIĘ UCZYĆ OD NAJLEPSZYCH.
Niestety musi jeszcze parę lat minąć zanim Polacy zaczną uczyć się od najlepszych, ale jesteśmy na dobrej drodze. DOBRY SER nie musi być drogi, to samo wędlina.Pozdrawiam.
  • sybaryta 12-01-2011, 09:45:
z tym piwem do sera to prawda- jeden lubi zapach perfum inny zapach starych skarpetek. Jubus farmazony pisze ale ładnie to wygląda. W jednym zdaniu pisze o serach kozich i owczych oraz piwach o zupełnie różnym smaku. Więc co pasuje do czego. Idąc dalej tą drogą to ser ( jakikolwiek) też do wódeczki pasuje ale musi to być wódka z małej gorzelni. Poza tym polski przemysł spożywczy to setki tysięcy ton taniego produktu. Takiego produktu oczekuje nasz klient. Taki produkt mamy szanse eksportować. Produkty wysokiej jakości to produkcja niszowa- nie ma to nic wspólnego z przemysłem. Jubus jak ma inne zdanie to niech mi pomorze sprzedać 100 ton miesięcznie zrobionej według tradycyjnych receptur szynki po 80 zł/kg albo tego sera po 60 zł/kg. Prawdą jest to że sery z Warpun są doskonałe. Niestety w klepach dostępne są tanie sery a z polskich ogólno dostępnych w/g mnie najlepszy jest Bursztyn. Polecam.
  • jubus 01-01-2011, 18:04:
Tacy ludzie jak Pani Sylwia są właśnie przyszłością polskiego rolnictwa i polskiego przemysłu rolnospożywczego. Wcale produkt nie musi być ekologiczny by był najwyższej jakości, wystarczy tradycja wyrobu danego produktu i jego związek z regionem. Polska ma taki sam potencjał produkcji serów wysokiej jakości jaki ma Wielka Brytania czy Hiszpania, do Włoch czy Francji niestety nie mamy szans startować bo mamy za mało gór i obszarów gdzie kozy lub owcy, tudzież bydło odpowiednie mogłoby być wypasane.
Jedna uwaga - DO DOBREGO SERA WCALE NIE POTRZEBNE JEST DOBRE WINO, WYSTARCZY DOBRE PIWO. Dobieranie wina do sera jest już przestarzałe i oczywiste, Włosi wpadli ostatnio na pomysł kojarzenia swoich serów z dobrymi piwami tradycyjnymi lub regionalnymi z Belgii, Niemiec czy Włoch, nawet na w gazetach marketowych (np. Esselunga)promuje się łaczenie serów z piwami. Tak więc do Sera Koziego Wołoskiego lub Bryndzy Podhalańskiej lub Podkarpackiej w pełni wystarczy jakieś dobre polskie regionalne piwo np. Ciechan, Lwówek lub Noteckie.

Zobacz wszystkie komentarze (4)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 379) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH