Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Mlekomaty - nowy sposób bezpośredniej sprzedaży mleka surowego w Polsce

  • www.wydawnictwo.ue.wroc.pl
  • Autor: Małgorzata Kosiorowska, NAUKI INŻYNIERSKIE I TECHNOLOGIE
  • Data: 26-02-2013, 16:41

Streszczenie: Celem artykułu jest przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat funkcjonowania nowego sposobu bezpośredniej sprzedaży mleka surowego finalnemu konsumentowi. Obecnie coraz częściej surowe mleko sprzedawane jest przez producentów rolnych w urządzeniach dystrybucyjnych zwanych mlekomatami. W artykule przedstawiono wymagania prawne w zakresie sprzedaży mleka surowego za pomocą mlekomatów, zasadę ich działania, a także zagrożenia biologiczne, chemiczne i fizyczne mogące wystąpić od momentu pozyskania mleka w gospodarstwie rolnym do jego sprzedaży konsumentowi. Ponadto podano liczbę mlekomatów w poszczególnych województwach i miastach w Polsce.

1. Wstęp

Mleko jest substancją bardzo złożoną, w której skład wchodzi ok. 250 składników. Najważniejsze z nich to tłuszcz, białko, laktoza i sole mineralne. Skład chemiczny mleka jest wypadkową działania wielu czynników: rasowych, osobniczych, fizjologicznych, żywieniowych i zdrowotnych [Jurczak 2005; Michaelidou 2008; Ziajka (red.) 2008], co powoduje, że mleko i przetwory mleczne należą do szczególnie cennych produktów w żywieniu człowieka, ponieważ dostarczają wiele niezbędnych składników budulcowych i regulujących. Produkty mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, niezbędnego do właściwej mineralizacji kości, oraz dobrze przyswajalnego białka (kazeiny i białka serwatki) o wysokiej wartości odżywczej. Zawierają też znaczne ilości witamin B2, A, E i D, a także fosfor, potas, magnez, sód, cynk oraz łatwo strawny tłuszcz [Gawęcki, Woźniewicz 2010; Murphy i in. 2008; Nadolna i in. 2006; 2002; Kobus, Kmiecik 2006]. W aspekcie prozdrowotnym szczególnie ważna jest zawartość w mleku funkcjonalnych białek serwatkowych, a w szczególności β-laktoglobuliny, α-laktoalbuminy oraz laktoferyny. Białka te wykazują wielokierunkowe oddziaływanie na organizm człowieka, zapobiegając występowaniu wielu schorzeń cywilizacyjnych [Król i in. 2011; Bhat, Bhat 2011; Chatterton i in. 2006; Smithers 2008]. Mleko i produkty mleczne należą do żywności

o szczególnie dużej gęstości odżywczej, przy czym wszystkie składniki są dobrze przyswajalne i efektywnie wykorzystywane przez ludzki organizm, z wyjątkiem laktozy, która przez część ludzi dorosłych bywa źle tolerowana i wywołuje u nich zaburzenia jelitowe [Gawęcki, Woźniewicz 2010; Wiley 2004]. W opinii żywieniowców mleko i jego przetwory powinny znajdować się w składzie każdego codziennego jadłospisu, gdyż bez ich udziału trudno jest zrealizować normy zalecanego dziennego spożycia, w szczególności dotyczące wapnia i ryboflawiny.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 529) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH