REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Mlekomaty - nowy sposób bezpośredniej sprzedaży mleka surowego w Polsce

  • www.wydawnictwo.ue.wroc.pl
  • Autor: Małgorzata Kosiorowska, NAUKI INŻYNIERSKIE I TECHNOLOGIE
  • Data: 26-02-2013, 16:41

REKLAMA

Streszczenie: Celem artykułu jest przedstawienie aktualnego stanu wiedzy na temat funkcjonowania nowego sposobu bezpośredniej sprzedaży mleka surowego finalnemu konsumentowi. Obecnie coraz częściej surowe mleko sprzedawane jest przez producentów rolnych w urządzeniach dystrybucyjnych zwanych mlekomatami. W artykule przedstawiono wymagania prawne w zakresie sprzedaży mleka surowego za pomocą mlekomatów, zasadę ich działania, a także zagrożenia biologiczne, chemiczne i fizyczne mogące wystąpić od momentu pozyskania mleka w gospodarstwie rolnym do jego sprzedaży konsumentowi. Ponadto podano liczbę mlekomatów w poszczególnych województwach i miastach w Polsce.

1. Wstęp

Mleko jest substancją bardzo złożoną, w której skład wchodzi ok. 250 składników. Najważniejsze z nich to tłuszcz, białko, laktoza i sole mineralne. Skład chemiczny mleka jest wypadkową działania wielu czynników: rasowych, osobniczych, fizjologicznych, żywieniowych i zdrowotnych [Jurczak 2005; Michaelidou 2008; Ziajka (red.) 2008], co powoduje, że mleko i przetwory mleczne należą do szczególnie cennych produktów w żywieniu człowieka, ponieważ dostarczają wiele niezbędnych składników budulcowych i regulujących. Produkty mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, niezbędnego do właściwej mineralizacji kości, oraz dobrze przyswajalnego białka (kazeiny i białka serwatki) o wysokiej wartości odżywczej. Zawierają też znaczne ilości witamin B2, A, E i D, a także fosfor, potas, magnez, sód, cynk oraz łatwo strawny tłuszcz [Gawęcki, Woźniewicz 2010; Murphy i in. 2008; Nadolna i in. 2006; 2002; Kobus, Kmiecik 2006]. W aspekcie prozdrowotnym szczególnie ważna jest zawartość w mleku funkcjonalnych białek serwatkowych, a w szczególności β-laktoglobuliny, α-laktoalbuminy oraz laktoferyny. Białka te wykazują wielokierunkowe oddziaływanie na organizm człowieka, zapobiegając występowaniu wielu schorzeń cywilizacyjnych [Król i in. 2011; Bhat, Bhat 2011; Chatterton i in. 2006; Smithers 2008]. Mleko i produkty mleczne należą do żywności

o szczególnie dużej gęstości odżywczej, przy czym wszystkie składniki są dobrze przyswajalne i efektywnie wykorzystywane przez ludzki organizm, z wyjątkiem laktozy, która przez część ludzi dorosłych bywa źle tolerowana i wywołuje u nich zaburzenia jelitowe [Gawęcki, Woźniewicz 2010; Wiley 2004]. W opinii żywieniowców mleko i jego przetwory powinny znajdować się w składzie każdego codziennego jadłospisu, gdyż bez ich udziału trudno jest zrealizować normy zalecanego dziennego spożycia, w szczególności dotyczące wapnia i ryboflawiny.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 116) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH