REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Seremak-Bulge: Przed konsolidacją w mleczarstwie nie ma ucieczki

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 02-10-2008, 16:20
Seremak-Bulge: Przed konsolidacją w mleczarstwie nie ma ucieczki

- Przy obecnych ograniczeniach rynkowych liczba przedsiębiorstw mleczarskich w Polsce w ciągu następnego 10-lecia może zmniejszyć się nawet o 80 proc. - mówiła podczas VI Forum Spółdzielczości Mleczarskiej, prof. Jadwiga Seremak-Bulge.

REKLAMA

Wobec ograniczeń rynku krajowego oraz rosnącej presji konkurencyjnej wolnego rynku, najważniejszymi procesami zachodzącymi na krajowym rynku mleka, decydującymi dla perspektyw jego rozwoju na globalizującym się rynku, będą procesy restrukturyzacji, zachodzące zarówno w sferze produkcji jak i przetwórstwa mleka. Procesy te prowadzić będą do obniżki kosztów, poprawy efektywności technologicznej produkcji mleka, a w konsekwencji do znaczącej poprawy dochodów rolników produkujących mleko.

- Proces konsolidacji przetwórstwa, jako najbardziej skuteczna droga poprawy efektywności przetwórstwa i obniżki kosztów produkcji, oraz poprawy pozycji rynkowej musi zostać przyspieszony, jeśli mleczarstwo polskie ma utrzymać swą pozycję konkurencyjną - mówiła prof. Seremak-Bulge. Przeciętna polska mleczarnia jest znacznie mniejsza, mniej efektywna i ma gorszą pozycję rynkową niż w UE-15. Z porównania wynika, że prawie taka sama liczba mleczarni w Niemczech, jak w Polsce przerabia ponad 3-krotnie więcej mleka, przy niższym o 18 proc. zatrudnieniu. W rezultacie techniczna wydajność pracy w mleczarniach niemieckich jest prawie 4-krotnie większa, a ekonomiczna ponad 5 razy większa.

Także wzrost koncentracji chowu bydła mlecznego jest równie pilnym zadaniem stojącym przed polskim mleczarstwem, jeśli ma ono pozostać konkurencyjne. - Jest to tym pilniejsze, że szybko rosną koszty produkcji i wymagania dochodowe rolników, którzy coraz większą uwagę przywiązują także do jakości życia i czasu pracy - uważa prof. Seremak-Bulge.

Przyspieszenie procesów modernizacji polskiej wsi oraz wymiana pokoleń, zdaniem Pani profesor, prawdopodobnie doprowadzi w ciągu najbliższych 10 lat do zmniejszenia liczby gospodarstw utrzymujących krowy mleczne do poniżej 180 tysięcy. Pogłowie krów mlecznych zmniejszyć się może w tym czasie do poniżej 2 mln sztuk. To oznaczało by wzrost statystycznego stada do ponad 10 krów w roku 2017, o przeciętnej wydajności wynoszącej około 6300 l mleka, wobec prawie 4300 l w 2007 r.

Społem: KAH po krachu POPRZEDNI ARTYKUŁ

Społem: KAH po krachu

Krowy niszczą środowisko? NASTĘPNY ARTYKUŁ

Krowy niszczą środowisko?

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 614) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH