Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

1,5 tys. szkół może wziąć udział w kampanii promującej mleko

  • Autor: PAP
  • Data: 15-01-2013, 17:01

1,5 tys. szkół w całej Polsce może skorzystać z ogólnopolskiego programu promującego spożywanie mleka i jego przetworów "Mam kota na punkcie mleka" - poinformowano we wtorek na konferencji w Białymstoku, otwierającej kampanię w Podlaskiem.

Program zachęcający młodych ludzi do spożywania mleka jest dofinansowany z UE. Kosztuje 2,4 mln euro. Do zainteresowanych szkół, które same mogą się zgłaszać do programu poprzez stronę internetową kampanii, trafią m.in. materiały edukacyjne w formie gotowych scenariuszy lekcji, multimediów, gier, książek. Uczniowie będą również dostawać mleko w okolicznościowych opakowaniach akcji, której maskotką jest kolorowy kot.

Promocja mleka, serów i jogurtów potrwa 3 lata. Jak podkreślała Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka, która ma swoją siedzibę w Białymstoku, jest ona konieczna, bo w Polsce spożycie mleka wciąż jest za małe w porównaniu do innych krajów, zwłaszcza zachodniej Europy, a młodzi ludzie spożywają znacznie mniej mleka i jego przetworów niż zalecają to normy żywieniowe, określone przez specjalistów.

W ramach kampanii uczniowie, zwłaszcza z grupy wiekowej 8-13 lat, ich rodzice i opiekunowie oraz nauczyciele będą w przystępnej, atrakcyjnej formie otrzymywać informacje na temat walorów zdrowotnych mleka, po to, by podnosząc wiedzę na ten temat, kształtować prawidłowe nawyki żywieniowe - tłumaczyła Maliszewska.

Dietetyczka Dorota Osóbka mówiła, że mleko i jego przetwory to bogate źródło wapnia, białka, witamin A, D i z grupy B, a także takich pierwiastków jak magnez, potas i cynk. Wszystkie są niezbędne człowiekowi m.in. do prawidłowego wzrostu kości, zębów, mięśni, odpowiadają także za funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego. Osóbka podkreślała, że norma dziennego spożycia mleka dla zdrowego dorosłego człowieka to 2 szklanki dziennie, natomiast dla dziecka 3-4 szklanki. Można je zastępować przetworami mleka, takimi jak sery czy jogurty.

Dietetyczka przywoływała wyniki badań przeprowadzonych przez specjalistów z Zakładu Dietetyki i Żywienia Klinicznego Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku, wykonane wśród uczniów w Białymstoku w 2011 roku, z których wynika, że tylko około 20 proc. dziewcząt i 23 proc. chłopców w wieku 10-12 lat spożywa mleko raz na 2-3 tygodnie, a 20 proc. z nich przyznaje, że nawet rzadziej. W grupie wiekowej 13-15 lat 30 proc. dziewcząt i 24 proc. chłopców sięga po mleko raz na 2-3 tygodnie, a 22 proc. odpowiedziało, że rzadziej. Kampania promocyjna mleka ma to zmienić. "Chcemy pokazać, że z mleka można czerpać pozytywną energię" - dodała Maliszewska.

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Aparatowy_303 16-01-2013, 12:26:
Pani Elu.. Nie wszystkie mleczarnie zaopatrują szkoły w mleko UHT !! Na rynku jest wiele rodzajów mleka pasteryzowanego świeżego o krótkim terminie, a także mleko ESL nie każdy o nim słyszał ,a powinien ponieważ uważam ,że jest to duża konkurencja dla UHT. Uważam też ,że nie każdy chciałby się napić surowego mleka, o czym może świadczyć małe zainteresowanie MLEKOMATAMI ... A odbiegając od tematu procesowi pasteryzacji poddaje się mleko znormalizowane,a nie surowe lub jak Pani Pisze ORYGINALNE...
  • ela 16-01-2013, 10:22:
Siny płyn zwany mlekiem
styczeń 13th, 2013 Kategoria OGÓLNE by admin

Prawdziwe mleko czy niebezpieczna imitacja?

Niedawno moją uwagę przykuła informacja, że uczniom w polskich szkołach podaje się homogenizowane mleko UHT ( z angielskiego ultra high temperature processing). To kolejne poważne zagrożenie dla zdrowia Waszych dzieci. Mleko UHT jest sztucznym, nienaturalnym pożywieniem, pozbawionym pożytecznych bakterii, które pomagają wzmocnić układ odpornościowy i kostny, a także wspomagają właściwe trawienie. Proces UHT polega na ogrzewaniu mleka w temperaturze 135-150°C przez 2-9 sekund i natychmiastowym schłodzeniu do około 20°C. Mleko UHT jest wymieniane jako jeden ze sprawców chorób serca, z racji tego, że zatyka naczynia krwionośne. Homogenizacja zaś powoduje, że zarówno mleko jak i śmietana (która normalnie osadza się na powierzchni mleka) przybierają tą samą konsystencję. Jest to osiągane poprzez przepuszczenie oryginalnego mleka i śmietany, pod wysokim ciśnieniem, przez drobno dziurkowaną miedzianą płytkę. Cząstki tłuszczu pękają i to powoduje zniekształcenie białek mleka. Doprowadza to mleko do stanu, w którym jest w dużej mierze niestrawne.

Niemożliwe jest porównywanie homogenizowanego mleka UHT, słusznie określanego przez śp. prof. Mieczysława Górnego SINYM PŁYNEM ZWANYM MLEKIEM, do nieprzetworzonego mleka krowiego, które jest jednym z najbardziej odżywczych i bogatych w witaminy pożywieniem. Nieprzetworzone mleko krowie jest właściwie uznawane za kompletne pożywienie, nad którym góruje jedynie mleko matki.

Więc co się dzieje?
Dlaczego ryzykujemy zdrowie naszych dzieci w imię prostackich działań marketingowych, które produkują śliczne opakowania i historyjki o zawartości danego produktu, kusząc dzieci (i rodziców) i wmawiając im, że spożywają coś, co tym nie jest. Rodzice muszą sobie przypomnieć, czym jest PRAWDZIWE MLEKO. Wycieczka na wieś i wizyta z degustacją w tradycyjnych i ekologicznych, rodzinnych gospodarstwach, powinna być na szczycie listy priorytetów dla każdego, kto zapomniał, jaka różnica jest między prawdziwym jedzeniem a jedzeniem śmieciowym.
Ogromną odpowiedzialnością rodziców jest żywienie swoich dzieci najlepszym dostępnym pożywieniem. Zaniedbania na tym polu są jednocześnie groźne i nieodpowiedzialne.
To w ciągu pierwszych 10-15 lat życia kształtuje się zdrowie rosnącego człowieka; może być ono zabezpieczone lub zaniedbane.

Kontrola korporacji nad łańcuchem pokarmowym zagraża nam wszystkim. Jakości pożywienia z dzisiejszych sklepów i supermarketów nie można porównać z tym, co było 10-20 lat temu i z tym co można zebrać we własnym ogrodzie, wykopać z pola, czy też kupić od sąsiada – dobrego rolnika.

Za zdecydowaną większością szczelnie opakowanych, masowo produkowanych przetworów spożywczych kryje się pozbawione życia, nienaturalne pożywienie, które nigdy nie powinno być dopuszczone do sprzedaży. Nie dajcie się ogłupić kuszącym logo i ślicznym opakowaniom. Służą one zmyleniu naszej czujności. To domowa krowa jest warta w złocie tyle ile sama waży… – tylko spróbuj masła lub kwaśnego mleka i sera od niej i obserwuj reakcje dziecka, którego kubki smakowe i dobry apetyt nie są jeszcze zniekształcone.

Jeśli twierdzimy, że kochamy nasze dzieci, to musimy to pokazać w praktyce dbając o to aby miały codziennie wysokiej jakości pożywienie. Musimy traktować to jako priorytet!

Szkoła czy przedszkole, które żywią dzieci mlekiem UHT czy też innym śmieciowym jedzeniem nie spełniają swojego obowiązku zarówno w stosunku do dzieci jak do siebie samych. Te praktyki nie mogą dłużej trwać. Dzieci i młodzież powinni dostawać świeże, dobrej jakości mleko od lokalnych rolników. Będzie to miało dodatkową korzyść wspierania tych rolników, którzy jeszcze dbają o jakość pożywienia i naturalnego środowiska.

Nie ma wytłumaczenia dla bierności tego, kto przeczytał ten artykuł. Powiedz w swojej szkole, że Twoje dziecko nie może otrzymywać tego nienaturalnego mlecznego produktu i Ty nie będziesz wspierać podawania dzieciom takiego mleka. Żądajcie od Rządu RP aby zaprzestał promowania i finansowania w szkołach (z naszych pieniędzy/z podatników) mleka UHT czy też każdego innego pożywienia, które zamiast odżywiać nas i nasze dzieci jest przyczyną coraz szerszej gamy poważnych chorób oraz dramatycznie rosnącej otyłości.

Jeśli wciąż jeszcze masz wątpliwości na temat zalet naturalnego, świeżego mleka, to może przekonasz się wiedząc, że Królowa Anglii nie pija innego.

Autor artykułu: Sir Julian Rose, prezes Międzynarodowej Koalicji dla Ochrony Polskiej Wsi – ICPPC www.icppc.pl , www.eko-cel.pl ,ex producent mleka i prezes stowarzyszenia “UK Campaign for Real Milk” (kampania na rzecz Prawdziwego Mleka w Anglii).

DODATEK:

Producenci mleka UHT przekonują nas, że podczas procesu pasteryzacji mleko nie traci swoich cennych składników odżywczych. Naukowcy mają jednak inne zdanie. Kramer, Latzke and Shaw (Kramer, Martha M., Latzke, F., and Shaw, M.M., A Comparison of Raw, Pasteurized, Evaporated and Dried Milks as Sources of Calcium and Phosphorus for the Human Subject, Journal of Biological Chemistry, 79:283-295, 1928) zauważyli, ze równowaga wapniowa u dorosłych pijących mleko pasteryzowane jest znacznie gorsza niż u tych pijących mleko świeże.

Doświadczenia na świnkach morskich wykazały, że te, w których pożywieniu znajdowało się mleko świeże nie wykazywały żadnych zaburzeń, natomiast te karmione mlekiem pasteryzowanym miały oznaki niedoborów i sztywność nadgarstków. Gdy dodatkowo zamiast pełnego mleka pasteryzowanego podawano odtłuszczone, niedobory pogłębiły się doprowadzając do wyniszczenia i osłabienia. Autopsja wykazała zanik mięśni, odkryto też zwapnienia biegnące równolegle do włókien mięśniowych. Zwapnienia znaleziono też w innych częściach ciała. (annual Review of Biochemistry, Vol. 18, Page 435. (1944)).

Doświadczenia na szczurach wykazały, że potomstwo tych, które były karmione mlekiem pasteryzowanym miały zmniejszona witalność i umierały wcześniej, niż te z grupy karmionej świeżym mlekiem. Powiązano to z brakiem witaminy A w mleku pasteryzowanym.

Według amerykańskich badaczy pasteryzacja niszczy pomiędzy 25 a 38% witamin z grupy B complex. Pasteryzacja niszczy również 20-50 % witaminy C.

Na podstawie : “Abstracts on the Effect of Pasteurization on the Nutritional Value of Milk” Real milk” opracowała Monika Malon, stowarzyszenie POLSKA WOLNA OD GMO

Naszymi podatkami płaci się za ’szklankę mleka’ które jest niestrawne i powoduje choroby…a lokalni rolnicy pozbawiani są rynku zbytu…Mleko, które dostają dzieci w szkołach to np.: “Mleko z klasą”: UHT, 200 ml 1,5 % tł. ze słomką . Mleko UHT otrzymuje się przez ogrzanie (na kilka sekund) surowego mleka do temperatury 135-150 st. C i natychmiastowe ochłodzenie do 20 st. C. Technolodzy nazwali ten zabieg „cudem”, natomiast zdaniem żywieniowców, taki produkt to tylko „martwy, niestrawny twór”.

…Unijny program “szklanka mleka” ma promować wśród dzieci i młodzieży spożycie mleka, a tym samym zdrowy styl życia… – mówił podczas konferencji prasowej minister rolnictwa Marek Sawicki….Program działa w Polsce od 2004 r., ale rozwinął się w 2007 roku, po wprowadzeniu dopłat z budżetu krajowego….W sumie program kosztował ok. 220 mln zł, z czego 57 mln zł wyłożyła Unia Europejska, a pozostała część – ok. 163 mln zł – pochodziła z budżetu krajowego. 5 mln zł dopłacił Fundusz Promocji Mleczarstwa….


——-


  • milk 15-01-2013, 23:28:
ale jaja i to w naszym regionie płynącym mlekiem i produktami mlecznymi, ciekawe jak dopiero musi być marnie w pozostałej części Polski. Zresztą niech najpierw poprawi się jakość mleka to zaczniemy go pić więcej.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 770) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH