Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

26 hiszpański ser w unijnym rejestrze CHNP

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 17-12-2012, 19:39

W dniu 11 grudnia 2012 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 1173/2012 z dnia 4 grudnia bieżącego roku wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę "Queso Camerano".

Ser ten ma zwartą oraz jędrną konsystencję i nie zawiera prawie żadnych szczelin ani oczek. Miąższ po przecięciu może być biały lub charakteryzować się nieznaczną marmurkowatością. Powierzchnia sera jest gładka, z niewielką ilością rozwarstwień, plastyczna i twarda. Ser o wadze od 0,2 kg do 1,2 kg produkowany jest z mleka koziego z zastosowaniem enzymatycznej koagulacji naturalnej podpuszczki koziej. Jest on stosunkowo małej wielkości i zawiera 35% tłuszczu w suchej masie.

Queso Camerano ma kształt ciasta, z gładką powierzchnią, spodem i wypukłymi bokami. Na jego najbardziej zewnętrznej części znajdują się bruzdy pozostawione przez pojemnik z wyplatanej trzciny. Ser ten charakteryzuje się świeżym i delikatnym smakiem. W smaku wyczuć można aromat dzikich roślin i kwiatów oraz świeżego powietrza.

Ser „Queso Camerano" jest serem miękkim, odsączanym naturalnie za pomocą grawitacji oraz czasami poddawany jest procesowi dojrzewania. Zanim rozpocznie się proces dojrzewania, ser można podzielić na 4 kategorie:
- świeży twaróg „Queso Camerano": nadaje się do spożycia tuż po zakończeniu produkcji,
- miękki ser „Queso Camerano": po zakończeniu etapu produkcji proces dojrzewania trwa przynajmniej 15 dni,
- dojrzewający ser „Queso Camerano": po zakończeniu produkcji proces dojrzewania trwa przynajmniej 30 dni,
- dojrzały ser.

Mleko używane do produkcji sera „Queso Camerano" pochodzi z określonego obszaru geograficznego i jest produktem udoju zdrowych kóz z ras alpejskich, serrano, Murciano- Granadino, Malagueño jak również z krzyżówek tych ras. Mleko spełnia wszystkie stosowne normy higieniczno-sanitarne, jest czyste i pozbawione wszelkich zanieczyszczeń, oraz nie zawiera siary, konserwantów ani substancji pochodzących z pasz o zawartości substancji leczniczych. Mleko produkowane w gospodarstwach charakteryzuje się zawartością białka na poziomie min. 3,3%, tłuszczu min. 4%. Sucha masa stanowi min. 13%.

Obszar, na którym produkowane jest mleko nadające się do produkcji sera Queso Camerano jest tożsamy z obszarem, na którym ma miejsce produkcja i dojrzewanie sera. Obszar ten obejmuje powierzchnię 407 149 ha z 503 388 ha wspólnoty autonomicznej La Rioja.

Queso Camerona jest 26 serem z Hiszpanii, któremu nadano status ChNP.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (15 809) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 262)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.