REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

26 hiszpański ser w unijnym rejestrze CHNP

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 17-12-2012, 19:39

W dniu 11 grudnia 2012 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 1173/2012 z dnia 4 grudnia bieżącego roku wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę "Queso Camerano".

REKLAMA

Ser ten ma zwartą oraz jędrną konsystencję i nie zawiera prawie żadnych szczelin ani oczek. Miąższ po przecięciu może być biały lub charakteryzować się nieznaczną marmurkowatością. Powierzchnia sera jest gładka, z niewielką ilością rozwarstwień, plastyczna i twarda. Ser o wadze od 0,2 kg do 1,2 kg produkowany jest z mleka koziego z zastosowaniem enzymatycznej koagulacji naturalnej podpuszczki koziej. Jest on stosunkowo małej wielkości i zawiera 35% tłuszczu w suchej masie.

Queso Camerano ma kształt ciasta, z gładką powierzchnią, spodem i wypukłymi bokami. Na jego najbardziej zewnętrznej części znajdują się bruzdy pozostawione przez pojemnik z wyplatanej trzciny. Ser ten charakteryzuje się świeżym i delikatnym smakiem. W smaku wyczuć można aromat dzikich roślin i kwiatów oraz świeżego powietrza.

Ser „Queso Camerano" jest serem miękkim, odsączanym naturalnie za pomocą grawitacji oraz czasami poddawany jest procesowi dojrzewania. Zanim rozpocznie się proces dojrzewania, ser można podzielić na 4 kategorie:
- świeży twaróg „Queso Camerano": nadaje się do spożycia tuż po zakończeniu produkcji,
- miękki ser „Queso Camerano": po zakończeniu etapu produkcji proces dojrzewania trwa przynajmniej 15 dni,
- dojrzewający ser „Queso Camerano": po zakończeniu produkcji proces dojrzewania trwa przynajmniej 30 dni,
- dojrzały ser.

Mleko używane do produkcji sera „Queso Camerano" pochodzi z określonego obszaru geograficznego i jest produktem udoju zdrowych kóz z ras alpejskich, serrano, Murciano- Granadino, Malagueño jak również z krzyżówek tych ras. Mleko spełnia wszystkie stosowne normy higieniczno-sanitarne, jest czyste i pozbawione wszelkich zanieczyszczeń, oraz nie zawiera siary, konserwantów ani substancji pochodzących z pasz o zawartości substancji leczniczych. Mleko produkowane w gospodarstwach charakteryzuje się zawartością białka na poziomie min. 3,3%, tłuszczu min. 4%. Sucha masa stanowi min. 13%.

Obszar, na którym produkowane jest mleko nadające się do produkcji sera Queso Camerano jest tożsamy z obszarem, na którym ma miejsce produkcja i dojrzewanie sera. Obszar ten obejmuje powierzchnię 407 149 ha z 503 388 ha wspólnoty autonomicznej La Rioja.

Queso Camerona jest 26 serem z Hiszpanii, któremu nadano status ChNP.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (8 024) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH