REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

4 proc. spadek produkcji serów w USA w lipcu 2011 roku

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 19-09-2011, 17:50

Według najnowszych danych USDA w lipcu bieżącego roku w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej wytworzono 389,84 tys. ton serów, jest to ponad dwuprocentowa zniżka w skali roku, w skali miesięcznej odnotowano jednak niemal 4 proc. spadek - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

W ciągu pierwszych siedmiu miesięcy 2011 roku w Stanach Zjednoczonych wytworzono łącznie niemal 2,8 mln ton serów, o 2,29 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2010 roku.

Wyniki te potwierdzają kontynuację zwyżkowej tendencji w rocznej produkcji serów w USA, która obserwowana jest od 2002 roku. W Stanach Zjednoczonych w dalszym ciągu najwięcej produkuje się serów włoskich (głównie mozzarella, która cieszy się w tym kraju największym popytem) jednak wciąż rośnie udział amerykańskich typów serów w produkcji ogółem (41% w lipcu).

W siódmym miesiącu bieżącego roku 165,1 tys. ton wszystkich wyprodukowanych w USA serów to włoskie gatunki (o 4,6% mniej niż w czerwcu), ponad 82% z nich to mozzarella. Na drugim miejscu pod względem wielkości produkcji są gatunki amerykańskie (w lipcu br. wytworzono ich tam 159,7 tys. ton, -3,5% względem szóstego miesiąca br.), w grupie tej szczególną rolę odgrywa cheddar (ponad 73% wytworzonych w kwietniu amerykańskich serów).

Mniejsze znaczenie odgrywają hiszpańskie i szwajcarskie gatunki serów (w lipcu wytworzono ich odpowiednio 16,9 tys. ton i 27,2 tys. ton) W czwartym miesiącu bieżącego roku w USA najwięcej serów tradycyjnie wytworzono w Wisconsin, 95 tys. ton (o 3,7% mniej niż w czerwcu bieżącego roku), drugie miejsce pod tym względem zajmuje Kalifornia z produkcją na poziomie 83,4 tys. ton, o 2,4% mniej niż w poprzednim miesiącu. Pomimo lipcowej zniżki produkcji serów w USA, w niektórych stanach w siódmym miesiącu br. wyprodukowano więcej tych przetworów mlecznych niż w czerwcu. Największy wzrost produkcji serów względem szóstego miesiąca 2011 roku odnotowano w stanie Vermont (+7,6%), wytworzono tam jednak zaledwie 4,4 tys. ton tych produktów mleczarskich.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 110) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH