REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Analitycy BGŻ: Ceny mleka powoli się stabilizują

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 03-02-2009, 14:27

Dane Ministerstwa Rolnictwa pochodzące z około 80 największych przedsiębiorstw wskazują, w przeciwieństwie do informacji GUS, na wyhamowywanie spadków cen mleka w Polsce. W grudniu 2008 r. badane mleczarnie skupowały surowiec średnio po 96,03 PLN/100 kg (około 93,23 PLN/hl), tj. o 0,1 proc. drożej niż w listopadzie ub. r. Wzrost cen odnotowano w regionie południowo-wschodnim oraz zachodnim - o około 0,5 proc. w relacji miesięcznej.

REKLAMA

Powyższe oznacza, iż spadki cen skupu mogą utrzymywać się w mniejszych przedsiębiorstwach/spółdzielniach, natomiast w większych ceny stopniowo rosną.

Obserwowane w 2008 r. obniżki były z jednej strony wynikiem spadków cen zbytu w kraju i na świecie, z drugiej zaś istotnego wzrostu podaży. Według danych GUS w grudniu ub. r. skup mleka ukształtował się na poziomie 674,7 mln l, tj. wyższym o 5,4 proc. wobec analogicznego okresu ubiegłego roku oraz o ponad 4 proc. w relacji miesięcznej.

W całym 2008 r. dostawy surowca do mleczarni wyniosły 8614 mln l, tj. o 4,2 proc. więcej niż przed rokiem. Oceniamy, iż w roku kwotowym 2008/2009 skup mleka może ukształtować się na poziomie około 9,24 mln t (po przeliczeniu na referencyjną zawartość tłuszczu), przy stopniu wykorzystania krajowej kwoty dostaw hurtowych na poziomie około 99,5-100 proc..

Na rynku zbytu przetworów mleczarskich w dalszym ciągu przeważają spadkowe tendencje cen. W drugiej połowie stycznia br. potaniały praktycznie wszystkie typy serów dojrzewających, w tym jeden z najdroższych, Ementaler, o prawie 6 proc. w relacji tygodniowej do 1207 PLN/100 kg. Obniżyły się także ceny masła w blokach - o prawie 2 proc. oraz pełnego mleka w proszku (o 3,6 proc.). Nieznaczne spadkowe dynamiki cen obserwuje się także na rynku zbytu przetworów płynnych, choć w analizowanym tygodniu nie przekroczyły one 1 proc., za wyjątkiem kefiru, który potaniał o 1,8 proc. w relacji tygodniowej.

Warto zauważyć, iż silne osłabienie polskiej waluty w czwartym tygodniu stycznia (19-25.01) - o około 3,5 proc. w relacji tygodniowej - przyczyniło się do istotnego potanienia przetworów mleczarskich nominowanych w EUR. Ceny masła w blokach obniżyły się o prawie 7 proc., zaś PMP o 8,4 proc. wobec połowy stycznia br. Oznacza to, iż krajowe ceny zbytu OMP są obecnie zbliżone do cen notowanych w portach Oceanii, zatem refundacja do eksportu w wysokości 17 EUR/100 kg istotnie poprawia konkurencyjność polskich produktów na rynkach międzynarodowych.

Na badanych rynkach unijnych (Niemcy, Holandia, Francja) po raz pierwszy od kilku tygodni odnotowano wzrost cen sprzedaży przetworów mleczarskich, przede wszystkim mleka w proszku. W analizowanym okresie OMP w Niemczech i Holandii podrożało o ponad 3 proc. w relacji tygodniowej, zaś masło w blokach o 1 proc. w Holandii.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (24 925) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH