Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Analitycy BGŻ: Przetwory mleczarskie coraz droższe

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 17-03-2009, 09:52

Na początku marca br. utrzymały się wzrostowe tendencje cen zbytu większości przetworów mleczarskich. W stosunku do końca lutego br. w największym stopniu podrożało pełne mleko w proszku - o około 3 proc. do 785 PLN/100 kg oraz wybrane sery dojrzewające (typu Gouda, Ementaler) - średnio o 2 proc. - wynika z danych Banku Gospodarki Żywnościowej.

Niewielkie zmiany zachodzą natomiast na rynku przetworów świeżych, kierowanych głównie na rynek krajowy. W relacji tygodniowej nieznacznie obniżyły się ceny jogurtu naturalnego i mleka spożywczego pasteryzowanego - o około 0,2-0,3 proc., ceny pozostałych produktów są o około 0,1-0,4 proc. wyższe niż pod koniec lutego. Jednocześnie jogurt naturalny podrożał na przestrzeni roku o około 6 proc., w przeciwieństwie do mleka płynnego, śmietany czy kefiru, których ceny kształtują się na poziomie niższym o 1-9 proc. w porównaniu z analogicznym okresem 2008 r.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH