Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Analitycy: Do 2050 r. produkcja żywności musi wzrosnąć o 35 proc.

  • Autor: PAP
  • Data: 05-02-2011, 11:07
Analitycy: Do 2050 r. produkcja żywności musi wzrosnąć o 35 proc.

Wyżywienie ludności świata w 2050 r., czyli 9 miliardów osób, będzie możliwe tylko pod warunkiem wzrostu produkcji żywności co najmniej o 35 proc., a jednocześnie zmniejszenia indywidualnego spożycia i skali marnowania jedzenia - uważają francuscy analitycy.

Opinię taką przedstawili niedawno francuscy czołowi eksperci rolni w opracowaniu Agrimonde, przygotowanym przez Międzynarodowe Centrum Współpracy na rzecz Rozwijania Badań Rolniczych (CIRAD) i Francuski Narodowy Instytut Badań Rolniczych (INRA). Analiza ta jest oparta na danych zbieranych przez FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations), dotyczących m.in. użytkowania ziemi, handlu, produkcji i spożycia żywności - podała Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAPA).

Naukowcy zastanawiali się nad dwoma scenariuszami wyżywienia ludności na świecie w 2050 r. W obydwu zakłada się obecne modele migracji, niewielki wpływ zmian klimatycznych i minimalny ubytek ziem uprawnych w związku z przeznaczaniem ich do produkcji biopaliw. Scenariusze różnią się jednak zakładanymi trendami w produkcji artykułów rolno-spożywczych i ich spożyciu.

W scenariuszu, który zakłada zmiany w modelu konsumpcji, rozpatruje się sytuację, w której wzrost produkcji żywności odbywa się bez niszczenie środowiska. Zakłada on stabilizację spożycia na poziomie 3 tys. kcal dziennie, przy czym tylko 500 kcal pochodziłoby z produktów pochodzenia zwierzęcego. Liczba ta stanowi średnią światową, ale jest poniżej poziomu spożycia w krajach najbogatszych (OECD) gdzie średnio dziennie zjada się produkty mające 4 tys. kcal, z czego 1200 kcal pochodzi z produktów zwierzęcych.

Według ekspertów, utrzymanie średniej światowej na poziomie 3 tys. kcal do 2050 r. wymaga znacznego zmniejszenia spożycia i ilości odpadów w krajach zamożnych. Trzeba ponadto ograniczyć poziom konsumpcji w Azji i w Ameryce Łacińskiej, gdzie obecnie zjada się coraz więcej żywności. Według tego scenariusza, zwiększenie spożycia żywności, w tym mięsa i nabiału, przewiduje się tylko w Afryce.

Przy założeniu konieczności wyżywienia dodatkowych dwóch miliardów ludzi na poziomie 3 tys. kcal dziennie, utrzyma się nadal wysokie zapotrzebowanie na surowce naturalne. Obszar ziemi użytkowanej rolniczo będzie musiał wzrosnąć o ok. 40 proc., co oznacza, że na cele rolnicze trzeba dodatkowo przeznaczać co roku 12 mln ha ziemi (obecnie przeznacza się 4 mln ha).

Ponadto konieczne będzie uelastycznienia międzynarodowego handlu żywnością. Znaczącymi importerami produktów rolnych pozostaną kraje Afryki subsaharyjskiej, Azja, Afryka Północna i Bliski Wschód.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 015) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH