Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Analityk komentuje zmiany cen masła

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 24-11-2017, 14:44
Analityk komentuje zmiany cen masła
fot.PTWP

Na rekordowy wzrost cen masła w Polsce oddziaływało wiele czynników krajowych, jak i zagranicznych. W skali globalnej największe znacznie miała sytuacja w USA, gdzie wysoka cena masła utrzymuje się od 2014 roku, kiedy to jego wartość osiągnęła rekordowy poziom 6 589$/t. Wpływ na to miał wzrost spożycia masła i przejściowe obniżenie jego produkcji – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Przemysław Okniński z Departamentu Produktów KB w Alior Banku.

Większy popyt spowodowany był między innymi wprowadzeniem restrykcji blokujących wykorzystywanie utwardzanych olejów roślinnych w przemyśle spożywczym do 2018 r. Stymulowało to rynek masła, który rozwijał się mimo wysokich cen tego produktu na fali problemów producentów margaryny – mówi Przemysław Okniński.

Miało to wpływ na sytuację również w Europie, która po wprowadzeniu embarga przez Rosję oraz zniesieniu kwot mlecznych, borykała się z dużym spadkiem wartości produktów mlecznych. Prowadziło to do mniejszej opłacalności produkcji, ale zapoczątkowało szukanie nowych kierunków zbytu, w tym w USA. Jednak mimo wzrostu eksportu masła o ponad 40% w latach 2014-2016, występowała nadwyżka jego produkcji a ceny utrzymywały się w trendzie spadkowym. Doprowadziło to do konieczności interwencji Komisji Europejskiej (KE), która jeszcze we wrześniu ubiegłego roku, z powodu złej sytuacji na rynku dotowała prywatne przechowywanie masła.

Doprowadziło to do spadku podaży masła na rynku wspólnotowym w pierwszych siedmiu miesiącach tego roku o 5,5%. Z drugiej strony należy zwrócić uwagę na wzrost spożycia masła na skutek spadku jego cen. Jak podaje GUS, w Polsce w ubiegłym roku spożycie masła wyniosło 4,7 kg na osobę, czyli o ok. 12% więcej, niż w 2014 r. Co warto podkreślić, mimo wzrostu cen w ostatnim okresie popyt na ten produkt mleczarski pozostaje na wysokim poziomie. Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ) prognozuje, że mimo wysokich tegorocznych cen, średnie spożycie pozostanie wysokie i wyniesie 4,6 kg masła na osobę.

- Zwiększona intensywność handlu zagranicznego, wraz z rosnącym spożyciem, a także jednoczesnym ograniczeniem produkcji, doprowadziła do spadku zapasów. Wprowadziło to niepewność na rynku i zapoczątkowało obawy o ciągłość produkcji w zakładach wykorzystujących masło do produkcji. W szczytowym momencie przełożyło się to na wzrost cen do obecnego poziomu 2668 zł/100kg, czyli aż o 150% w przeciągu niecałych 1,5 roku – mówi ekspert.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 860) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH