REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Arla Foods planuje skoncentrować produkcję sera w plastrach Polsce

  • Autor: FN Service/portalspozywczy.pl
  • Data: 07-10-2010, 14:18
Arla Foods planuje skoncentrować produkcję sera w plastrach Polsce

Duńsko-szwedzki koncern mleczarski Arla Foods planuje skoncentrować produkcję sera w plastrach w trzech wybranych mleczarniach, będą to zakłady Götene w Szwecji, Nr Vium w Danii oraz Tychów w Polsce.

REKLAMA

W związku z tymi planami firma zamknie dział produkcji sera w plasterkach w zakładzie Taulov w Danii i zwolni 32 pracowników. Zwolnienia dotkną także dwie inne mleczarnie Nr Vium, Danii i Götene w Szwecji.

- To smutna wiadomość dla pracowników, którzy stracili pracę, ale nowe inwestycje mają zabezpieczyć pozostałe miejsca pracy, w sytuacji, w której inne branże przenoszą produkcję zagranicę - mówi Dan Kolding, dyrektor ds. produkcji w Arla Foods.

Koncern Arla Foods to największy producent wyrobów mlecznych w Skandynawii i jeden z czołowych w Europie. Jest spółdzielnią producentów mleka, do której należy 8,5 tys. szwedzkich i duńskich mleczarzy. Produkty Arla Foods sprzedawane są w ponad 100 krajach.

W Polsce Arla Foods jest również największym producentem serów i punktem skupu mleka w regionie zachodniopomorskim. Firma ma swoje oddziały w pięciu punktach naszego kraju - w miejscowości Gościno k. Kołobrzegu działa zakład mleczarski, we wspomnianym Tychowie k. Koszalina znajduje się dział logistyki, dojrzewalnia serów, pakowalnia oraz magazyn dystrybucyjny, w Stefanowie k. Warszawy zlokalizowany jest drugi magazyn, zaś siedziba polskiego oddziału firmy znajduje się w stolicy. W Gdańsku działa otwarte w 2008 r. globalne centrum serwisowe obsługujące koncern Arla Foods w dziedzinie finansów i rachunkowości.

W zakładzie produkcyjnym w Gościnie produkowane są sery żółte oraz sery typu Mozzarella. Dzienny skup mleka to ok. 200 tys. litrów, co w ciągu całego tygodnia daje ok. 1,5 miliona litrów. Średnio na dobę produkuje się ok. 16 ton Mozzarelli wysyłanej na rynek polski oraz do takich krajów jak Niemcy, Wlk. Brytania, Dania, Austria, Hiszpania i Grecja.

Dział logistyki w Tychowie zajmuje się przyjmowaniem i realizacją zamówień, dystrybucją produktów w kraju i za granicą. Produkty są wysyłane m.in. do takich krajów jak: UK, Arabia, Dania, Szwecja, Hiszpania, Estonia, Litwa. W tamtejszym centrum dystrybucyjnym odbywa się: dojrzewanie serów, przechowywanie produktów, konfekcjonowanie, plastrowanie oraz ich etykietowanie.

Działalność firmy w Polsce obejmuje produkcję i sprzedaż serów żółtych dojrzewających oraz serów typu Mozzarella w kraju i za granicą. Import, eksport i sprzedaż serów typu śródziemnomorskiego, serów pleśniowych, masła i mixów, serków kremowych oraz napoi mlecznych.

 

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 605) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH