Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Aż 25 proc. jogurtów na świecie zawiera probiotyki

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 09-10-2015, 14:45
Aż 25 proc. jogurtów na świecie zawiera probiotyki
Lars Bredmose /fot.Chr.Hansen

Probiotyki w mleczarstwie to bardzo silna kategoria. Na świecie, aż do 25 proc. jogurtów zawiera probiotyki i ten udział procentowy stale rośnie – powiedział w rozmowie z serwisem portalspożywczy.pl Lars Bredmose, Director - Commercial Development, Dairy Health & Nutrition Chr. Hansen.

Zauważa, że Europa jest tu wyjątkiem, jednak wyłącznie ze względu na przepisy EFSA uniemożliwiające przepływ informacji na temat probiotyków do konsumentów. - Jednak ostatnio zaobserwowałem zmianę podejścia w krajach Europy Wschodniej, co może skutkować wprowadzeniem nowych produktów w tej kategorii – mówi Lars Bredmose.

Probiotyki są obecne głównie w fermentowanych produktach mlecznych, takich jak świeży jogurt, twaróg, maślanka i kefir. Większość szczepów probiotycznych dobrze znosi kwaśne środowisko, dlatego są w stanie przeżyć w produktach fermentowanych do końca ich terminu przydatności do spożycia–Rzadziej pojawiają się takie probiotyczne produkty jak czekoladki, lody, czy słodycze. Ponieważ konsumenci na ogół nie akceptują oświadczeń zdrowotnych na produktach tego typu, ich produkcja i podaż pozostaje na poziomie niszowym. Jogurt z drugiej strony jest doskonałym nośnikiem komunikatów zdrowotnych, ponieważ sam w sobie jest już postrzegany jako zdrowa żywność – zauważa.

 Przedstawiciel Chr.Hansen podkreśla, iż probiotyczne jogurty w handlu detalicznym są najczęściej średnio o 25-50 proc. droższe od normalnych jogurtów. Odnosi się także do zauważalnego trendu, jakim jest tzw. czysta etykieta. - Produkty probiotyczne absolutnie nie stoją w sprzeczności z czystą etykietą - podkreśla.

- Probiotyki są tak naturalne jak kultury bakterii, które nadają smak i konsystencję jogurtom. Jako takie, są one postrzegane przez konsumentów na całym świecie jako całkowicie naturalne. W rzeczywistości produkty z dodatkiem probiotyków są często oceniane, jako bardziej naturalne niż produkty z dodatkiem witamin i minerałów – uważa Lars Bredmose.

Chr. Hansen to globalna firma biotechnologiczna oferująca naturalne dodatki dla branży spożywczej, far­maceutycznej oraz rolnictwa. Chr. Hansen jest liderem na rynku kultur bakteryjnych, enzymów, barwników naturalnych oraz dodatków prozdrowot­nych. Firma zatrudnia 2500 pracowników w ponad 30 krajach, została założona w 1874 roku, jest notowa­na na giełdzie NASDAQ OMX w Kopenhadze.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 904) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH