Partnerzy portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

Białko spowalnia rozwój choroby Alzheimera

Białko, które testowane jest obecnie pod kątem pomocy pacjentom po udarze mózgu, może stanowić skuteczny środek spowalniający rozwój choroby Alzheimera - informuje "Journal of Experimental Medicine".

Białko 3K3A-APC to genetycznie zmodyfikowana wersja ludzkiego aktywowanego białka C, które zmniejsza stan zapalny i chroni zarówno komórki nerwowe, jak i komórki wyściełające ściany naczyń krwionośnych przed degeneracją i śmiercią.

Zastosowanie wersji 3K3A-APC przyniosło już pozytywne rezultaty podczas badań na myszach stanowiących model urazowego uszkodzenia mózgu i stwardnienia rozsianego. Obecnie trwają prace nad wykorzystaniem tego białka w leczeniu pacjentów po udarze mózgu, gdyż wykazano, że zmniejsza ono krwotok śródmózgowy.

"Ze względu na działanie ochronne dla neuronów i naczyń krwionośnych, a także na aktywność przeciwzapalną w wielu modelach chorób neurodegeneracyjnych, postanowiliśmy sprawdzić, czy białko 3K3A-APC może również chronić mózg przed toksycznym działaniem amyloidu beta" - mówi dr Berislav V. Zlokovic z Uniwersytetu Kalifornii Południowej.

Podczas badań na myszach stanowiących model tej choroby naukowcy stwierdzili, że zastosowanie 3K3A-APC znacznie zmniejszyło poziom akumulacji amyloidu beta w mózgu, w porównaniu z gryzoniami, u których nie zastosowano tego białka. Dzięki temu udało się zapobiec utracie pamięci u tej grupy gryzoni, utrzymać prawidłowe krążenie krwi w mózgu oraz zredukować poziom stanu zapalnego.

Dalsze analizy wykazały, że białko 3K3A-APC chroni mózg poprzez zapobieganie produkcji enzymu BACE1 przez komórki nerwowe. Enzym ten jest niezbędny do produkcji amyloidu beta.

"Te wyniki potwierdzają, że białko 3K3A-APC może stanowić skuteczny środek zwalczania amyloidu beta we wczesnym stadium rozwoju choroby Alzheimera u ludzi" - komentuje dr Zlokovic.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

białko RSS ALERT    /    choroba Alzheimera RSS ALERT    /    badania naukowe RSS ALERT

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 34.226.208.185
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.