REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Cargill zapowiada przełom w produkcji bezmlecznego sera analogowego

  • Autor: portalspozywczy.pl
  • Data: 21-09-2009, 15:54
Cargill zapowiada przełom w produkcji bezmlecznego sera analogowego

Cargill wprowadził na rynek innowacyjny produkt, który umożliwia produkcję bezmlecznego sera analogowego stosowanego do pizzy i innych dań gotowych.

REKLAMA

System LygommeTMACH Optimum (oczekujący na przyznanie patentu) imituje funkcjonalność białka mlecznego i zastępuje je całkowicie, umożliwiając obniżenie kosztów produkcji - zapewnia producent. Wygląd, smak i konsystencja zamiennika w niczym ma nie odbiegać od sera opartego na białkach mlecznych - ma on przypominać tradycyjne twarde sery, typu gouda, cheddar i gruyere.

Dzięki kompozycji opartej na połączeniu trzech skrobi, galactomannanu i żelującego karagenu, system funkcjonalny LygommeTMACH Optimum nie jest narażony na wahania cen, przez co koszty produkcji utrzymywane są na stałym poziomie.

Dodatkowo, system LygommeTMACH Optimum radzi sobie z problemami technologicznymi związanymi z całkowitym zlikwidowaniem białek mleka, zapewniając jednocześnie te same kluczowe właściwości fizyczne i reologiczne jak te w serach analogowych stosowanych w pizzach: smak, twardość, wygląd, podatność na krojenie i zachowanie przy topieniu.

Według producenta, LygommeTMACH Optimum zapewnia również korzyści dla zdrowia, ponieważ zawiera zredukowaną liczbę kalorii (mniej tłuszczu i brak tłuszczów nasyconych pochodzenia zwierzęcego) i mniejsze spożycie fosforanów (nie zastosowano topników). Stanowi alternatywne rozwiązanie dla ludzi z nietolerancją na laktozę i wyjątkową okazję dla wegan

LygommeTMACH Optimum umożliwia produkcję sera analogowego bez deklarowania na etykiecie alergenów, jednocześnie spełniając wymogi certyfikatów Halal i Kosher.

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • fruktoza 03-11-2009, 14:25:
Fajnie że nie ma tłuszczu, zapomnieli tylko wspomnieć, że to są same węglowodany - także z tymi kaloriami to raczej bym się zastanowił.

Zobacz wszystkie komentarze (1)

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (10 004) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH