REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ceny masła w UE rosły w kwietniu

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 08-06-2013, 17:01

Od połowy grudnia ubiegłego roku ceny masła w UE wykazywały nieznaczne wahania tygodniowe. Stabilizacja cena masła w UE utrzymała się od połowy grudnia 2012 r. do trzeciego miesiąca bieżącego roku, po czym na przełomie marca i kwietnia zaobserwowano dynamiczne zwyżki - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

W dniu 28 kwietnia 2013 roku średnia ważona cena masła w UE wynosiła 3,87 EUR/kg i była o 11,47% wyższa niż przed miesiącem (pozostając przy tym na poziomie o 42,5% wyższym niż w analogicznym okresie 2012 roku). Jeszcze dynamiczniej zwyżkowały w tym okresie ceny masła na rynku głównych unijnych producentów, jakimi są Niemcy i Holandia. W przypadku naszego zachodniego sąsiada odnotowano miesięczną zwyżkę rzędu 14,08% do 4,05 EUR/kg. Natomiast w Holandii odnotowano 14,01% wzrost do 4,07 EUR/kg. W obu przypadkach ceny te są obecnie o ponad 60% wyższe niż w analogicznym okresie 2012 roku. Analiza zmian cen masła w tych krajach w ostatnich tygodniach daje przesłanki ku temu, że sytuacja się stabilizuje (w okresie od 24.04.2013 r. do 15.05.2013 r. tygodniowe zmiany mieściły się w przedziale od -1,23% do 1,75%).

W ubiegłym miesiącu dynamiczne zwyżki odnotowano w przypadku Polski, która jest czwartym krajem w UE pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego. Na koniec czwartego miesiąca bieżącego roku jego ceny wzrosły do poziomu 3,55 EUR/kg i były wyższe od ceny interwencyjnej o niespełna 44,1%. Względem ubiegłego miesiąca, jest to zwyżka o 12% (w ujęciu PLN odnotowano 11,04% wzrostu do 14,68 PLN/kg). Delikatne zniżki notowane są w przypadku cen masła w USA, w związku z czym obecnie cena tony masła z Unii jest przeciętnie o ok. 1130 EUR wyższa od ceny tego tłuszczu u jednego z największych konkurentów Wspólnoty.

Na wysokim poziomie stabilizują się natomiast ceny w Oceanii. Wciąż jednak cena tony masła z UE jest przeciętnie o 510 EUR wyższa niż ceny światowe. Zwyżkujące ceny masła w UE są następstwem dynamicznie rosnących cen przetworów mlecznych w Oceanii. Wzrosty cen związane były z trwającą gorącą i suchą pogodą w tym regionie, która doprowadziła do dramatycznego zmniejszenia produkcji mleka w przy jednoczesnym spadku przetwórstwa. W rezultacie na skutek obaw kupców o wypełnienie zobowiązań ceny spotowe w Nowej Zelandii na wszystkie produkty mleczarskie, w tym masło, wzrosły bardzo dynamicznie. Ponadto dynamikę zwyżek dodatkowo zwiększał spóźniony z powodu złej pogody sezonowy wzrost produkcji w Europie.

Według danych KE, w ciągu pierwszych dwóch miesięcy 2013 roku produkcja masła w UE była o 4,3% mniejsza niż w analogicznym okresie 2012 roku. Jednak pomimo obserwowanych wyższych cen niż światowe, w ciągu pierwszych dwóch miesięcy bieżącego roku poza granice UE wyeksportowano o 16,9% więcej masła niż w analogicznym okresie 2012 roku.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 264) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH