REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ceny masła w UE spadają coraz bardziej dynamicznie

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 18-05-2012, 16:06

W drugiej połowie października ubiegłego roku ceny masła w UE zaczęły spadać, tendencja ta utrzymywała się także w kwietniu bieżącego roku i wszystko wskazuje na to, że trend ten utrzyma się także w trzecim kwartale 2012 r - wynika z informacji FAMMU/FAPA.

REKLAMA

W dniu 15 kwietnia 2012 roku średnia ważona cena masła w UE wynosiła 2,82 EUR/kg i była o 9,93% niższa niż przed miesiącem. Jeszcze bardziej dynamiczne zniżki (od -12,29% do -14,95%) w okresie tym odnotowano na rynku głównych unijnych producentów, w Holandii i w Niemczech. Przełożyło się to na fakt, że w czwartym miesiącu 2012 r. ceny masła utrzymywały się tam na poziomie niższym niż średnia w UE: od 2,45 EUR/kg notowanych na koniec miesiąca w Holandii do 2,53 EUR/kg w Niemczech.

W Polsce, która jest czwartym krajem w UE pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego na koniec kwietnia bieżącego roku jego ceny utrzymywały się na poziomie 2,49 EUR/kg, jest to spadek aż o 15,02% względem ubiegłego miesiąca, (w ujęciu PLN odnotowano 14,31% zniżkę do 10,42 PLN). Z tygodnia na tydzień ceny masła w UE coraz bardziej zbliżają się do progu interwencyjnego (246,39 EUR/100 kg). Jeśli w okresie interwencji, czyli od 1 marca do 31 sierpnia, ceny na rynkach wewnętrznych w państwach UE spadną poniżej 92% ceny interwencyjnej i pozostaną na tym poziomie przez dwa kolejne tygodnie, na obszarze niskich cen (czyli w danym państwie członkowskim) otwarty będzie skup masła przez agencje interwencyjne po 90% ceny interwencyjnej, czyli w praktyce po 221,7 EUR/100 kg.

Masło będzie skupowane po tej stałej cenie w obrębie limitu 30 tys. ton, a następnie obowiązuje system przetargowy. Interwencyjny skup ostatnio uruchamiany był w 2009 roku.

Cena tony masła z Unii jest przeciętnie o 290 EUR - 550 EUR wyższa od ceny tego tłuszczu z USA i Oceanii. Z tego względu UE ma problemy z konkurowaniem na rynku światowym, o czym świadczy m.in. niemal 32% spadek eksportu tego tłuszczu w dwóch pierwszych miesiącach 2012 roku.

Do Wspólnoty napływają także coraz większe ilości masła z tańszych źródeł spoza UE, a konkurencja na rynkach zagranicznych jest dodatkowo wzmagana przez rosnącą produkcja mleka w krajach rozwijających się. Przyczynia się to do ograniczenia możliwości wywozu artykułów mleczarskich z państw UE. Sygnały napływające z rynku wskazują, że popyt na unijne masło jest niski, natomiast jego podaż jest większa niż oczekiwano. Według danych KE w styczniu i lutym 2012 roku produkcja tego tłuszczu była o 5% większa niż w analogicznym okresie ubiegłego roku.

Ponadto od momentu otwarcia na początku marca programu wprowadzania masła do magazynów w ramach programu prywatnego przechowalnictwa z unijnymi dopłatami (PSA), do unijnych składów dostarczono już ponad 47 tys. ton tego tłuszczu. Jest to o ponad 70% większa ilość niż w tym samym okresie ubiegłego roku.

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (23 379) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH