Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ceny przetworów mleczarskich spadają w całej Unii Europejskiej

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 14-11-2008, 17:59

Według danych Ministerstwa Rolnictwa w październiku br. średnia cena przetworów mleczarskich badanych w ramach Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej obniżyła się o 0,3 proc. w relacji miesięcznej wobec spadku o 2,7 proc. we wrześniu br., głównie na skutek systematycznego tanienia przetworów w proszku oraz masła w blokach.

Na przełomie października i listopada br. spadkowe tendencje cen zbytu utrzymały się w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku - obniżka o 2,3 proc. w relacji tygodniowej do 659 PLN/100 kg - oraz masła w blokach - spadek o prawie 2 proc. do 816 PLN/100 kg. Przetwory te są obecnie o około 42-50 proc. tańsze, niż przed rokiem, kiedy notowano rekordowe poziomy ich cen (wrzesień-listopad 2007 r.).

Z kolei na rynku zbytu artykułów świeżych (płynnych) sytuacja jest stosunkowo stabilna. W analizowanym okresie podrożał przede wszystkim jogurt naturalny - o 1,2 proc. w relacji tygodniowej do 387 PLN/100 kg. Ceny mleka spożywczego pasteryzowanego oraz śmietany i śmietanki wzrosły o niespełna 1 proc., zaś kefiru obniżyły się o 0,9 proc. t/t.

Na europejskim rynku mleka na przełomie października i listopada br. przeważały spadkowe tendencje cen sprzedaży. Odtłuszczone mleko w proszku potaniało w Niemczech o ponad 4 proc. w relacji tygodniowej do 185 EUR/100 kg oraz we Francji - o 1,6 proc. t/t. Mniejsze spadki cen odnotowano na rynku masła w blokach - średnio o 1-2 proc. wobec końca października br.

W pierwszym tygodniu listopada utrzymała się spadkowa tendencja światowych cen przetworów mleczarskich. Ceny masła w portach Europy Zachodniej (FOB) kształtowały się na poziomie około 2700-300 USD/t, tj. o 100-150 USD/t niższym niż pod koniec października br., zaś w rejonie Oceanii 2600-300 USD/t (spadek o 100 USD/t). Mniejsze obniżki cen w Nowej Zelandii i Australii są przede wszystkim efektem sezonowego wzrostu popytu na śmietanę ze strony przemysłu cukierniczego oraz producentów lodów, co zmniejsza jej wykorzystanie w przetwórstwie masła.

Ze względu na utrzymujący się na niskim poziomie popyt oraz sezonowy wzrost produkcji mleka i co za tym idzie przetworów w proszku na półkuli południowej, obniżają się także ceny odtłuszczonego mleka w proszku. Na początku listopada w rejonie Oceanii kształtowały się one na poziomie 2000-2500 USD/t, niższym o 100-200 USD/t względem końca października, zaś w Europie Zachodniej - 2050-2325 USD/t (mniej o 125-175 USD/t). Silniejsze spadki odnotowano na rynku pełnego mleka w proszku - o 250-350 USD/t do 2575-2950 USD/t w Europie Zachodniej i o 100-300 USD/t do 2400-2900 USD/t w rejonie Oceanii.

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 650) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH