REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ceny przetworów mleczarskich wzrosną nawet o 40 proc.

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 26-02-2013, 12:09
Ceny przetworów mleczarskich wzrosną nawet o 40 proc.
Joanna Nowak, prezes Infodome

Eksperci FAO-OECD przewidują, że po korygującym spadku cen w 2012 r., międzynarodowe ceny przetworów mlecznych znacząco wzrosną. Przewiduje się, że w dekadzie 2011-2020 ceny światowe przetworów mlecznych realnie będą wyższe od 10 proc. (SMP) do 40 proc. w przypadku masła, w porównaniu do średnich z lat 2008-2010, a rynek mleka będzie jednym z najszybciej rozwijających się rynków rolno-żywnościowych - powiedziała podczas seminarium Techmilk 2013 Joanna Nowak, prezes Infodome.

REKLAMA

Znaczący wzrost cen będzie skutkiem nie tylko wysokiego popytu, ale także wyższych kosztów produkcji, zwłaszcza kosztów pasz, energii, pracy i ziemi, także w krajach rozwijających się.

Joanna Nowak podkreśliła, że przy tendencji wzrostowej, następna dekada na światowym rynku będzie się charakteryzować wysoką fluktuacją cen mleka i przetworów mlecznych. Będzie miało to związek z ograniczeniem przez kraje wysoko rozwinięte mechanizmów regulacji rynku i podtrzymywania cen, na rzecz bezpośredniego wsparcia dochodów rolniczych.

Ceny masła po dekadzie niskich cen znacząco wzrosły w latach 2010-2011, zgodnie ze scenariuszem wzrostu cen energii i korespondują z cenami tłuszczów roślinnych. Ocenia się, że w latach następnych wzrost cen masła będzie relatywnie wolniejszy, ale ceny pozostaną wysokie. Taki scenariusz zakłada, że warunki pogodowe na ziemi nie będą znacząco odbiegały od przeciętnych, w polityce gospodarczej krajów znaczących dla gospodarki światowej nie zajdą większe zmiany, a kryzys gospodarczy strefy euro zostanie opanowany. Jeżeli te warunki zostaną spełnione, ceny przetworów mlecznych w dekadzie 2011-2020 nie powinny przekroczyć poziomu z lat 2007-2011.

- Wobec przedłużającego się kryzysu w strefie euro i zagrożenia kryzysem gospodarczym świata nie można jednak wykluczyć scenariuszy bardziej pesymistycznych i znacznie wolniejszego wzrostu cen. Dla potrzeb opracowania przyjęto trzy scenariusze rozwoju cen w latach 2011-2020 - mówiła szefowa Infodome.

Pierwszy z nich jest najbardziej prawdopodobny. Zakłada, że nominalne ceny trwałych przetworów mlecznych w dekadzie 2011-2020 mogą być wyższe o 10-60 proc. niż w dekadzie poprzedzającej rok 2007. Realnie ceny przetworów mlecznych pozostaną na poziomie cen z dekady 1997-2006.

Drugi przyjęty scenariusz można nazwać optymistycznym. Według niego, nominalne ceny trwałych przetworów mlecznych w dekadzie 2011-2020 wzrosną do poziomu z lat 2007-2008 i 2010-2011, ale ceny serów będą wyższe o ponad 15 proc. niż średnio w tych latach. Realnie ceny przetworów mlecznych będą wyższe o 10-20 proc. niż w poprzedniej dekadzie.

Trzeci zakłada pesymistyczny rozwój wypadków: nominalne ceny trwałych przetworów mlecznych w dekadzie 2011-2020 powrócą do poziomu cen z lat 1997-2006, realnie będą więc niższe o 15-20 proc.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 158) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH