REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ceny przetworów mleczarskich wzrosną nawet o 40 proc.

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 26-02-2013, 12:09
Ceny przetworów mleczarskich wzrosną nawet o 40 proc.
Joanna Nowak, prezes Infodome

Eksperci FAO-OECD przewidują, że po korygującym spadku cen w 2012 r., międzynarodowe ceny przetworów mlecznych znacząco wzrosną. Przewiduje się, że w dekadzie 2011-2020 ceny światowe przetworów mlecznych realnie będą wyższe od 10 proc. (SMP) do 40 proc. w przypadku masła, w porównaniu do średnich z lat 2008-2010, a rynek mleka będzie jednym z najszybciej rozwijających się rynków rolno-żywnościowych - powiedziała podczas seminarium Techmilk 2013 Joanna Nowak, prezes Infodome.

REKLAMA

Znaczący wzrost cen będzie skutkiem nie tylko wysokiego popytu, ale także wyższych kosztów produkcji, zwłaszcza kosztów pasz, energii, pracy i ziemi, także w krajach rozwijających się.

Joanna Nowak podkreśliła, że przy tendencji wzrostowej, następna dekada na światowym rynku będzie się charakteryzować wysoką fluktuacją cen mleka i przetworów mlecznych. Będzie miało to związek z ograniczeniem przez kraje wysoko rozwinięte mechanizmów regulacji rynku i podtrzymywania cen, na rzecz bezpośredniego wsparcia dochodów rolniczych.

Ceny masła po dekadzie niskich cen znacząco wzrosły w latach 2010-2011, zgodnie ze scenariuszem wzrostu cen energii i korespondują z cenami tłuszczów roślinnych. Ocenia się, że w latach następnych wzrost cen masła będzie relatywnie wolniejszy, ale ceny pozostaną wysokie. Taki scenariusz zakłada, że warunki pogodowe na ziemi nie będą znacząco odbiegały od przeciętnych, w polityce gospodarczej krajów znaczących dla gospodarki światowej nie zajdą większe zmiany, a kryzys gospodarczy strefy euro zostanie opanowany. Jeżeli te warunki zostaną spełnione, ceny przetworów mlecznych w dekadzie 2011-2020 nie powinny przekroczyć poziomu z lat 2007-2011.

- Wobec przedłużającego się kryzysu w strefie euro i zagrożenia kryzysem gospodarczym świata nie można jednak wykluczyć scenariuszy bardziej pesymistycznych i znacznie wolniejszego wzrostu cen. Dla potrzeb opracowania przyjęto trzy scenariusze rozwoju cen w latach 2011-2020 - mówiła szefowa Infodome.

Pierwszy z nich jest najbardziej prawdopodobny. Zakłada, że nominalne ceny trwałych przetworów mlecznych w dekadzie 2011-2020 mogą być wyższe o 10-60 proc. niż w dekadzie poprzedzającej rok 2007. Realnie ceny przetworów mlecznych pozostaną na poziomie cen z dekady 1997-2006.

Drugi przyjęty scenariusz można nazwać optymistycznym. Według niego, nominalne ceny trwałych przetworów mlecznych w dekadzie 2011-2020 wzrosną do poziomu z lat 2007-2008 i 2010-2011, ale ceny serów będą wyższe o ponad 15 proc. niż średnio w tych latach. Realnie ceny przetworów mlecznych będą wyższe o 10-20 proc. niż w poprzedniej dekadzie.

Trzeci zakłada pesymistyczny rozwój wypadków: nominalne ceny trwałych przetworów mlecznych w dekadzie 2011-2020 powrócą do poziomu cen z lat 1997-2006, realnie będą więc niższe o 15-20 proc.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 748) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH