REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ceny skupu mleka już nie spadają gwałtownie

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 31-03-2009, 11:46
Ceny skupu mleka już nie spadają gwałtownie

Informacje Ministerstwa Rolnictwa zbierane z około 80 największych mleczarni w Polsce wskazują na wyhamowywanie spadkowej tendencji cen skupu. W lutym średnia cena mleka nieznacznie wzrosła - o 0,1 proc. w relacji miesięcznej do 94,05 PLN/100 kg. Surowiec potaniał jedynie (o prawie 3 proc.) w rejonie zachodnim, gdzie dotychczas ceny utrzymywały się na wysokim poziomie, oraz południowo-wschodnim - o ponad 1 proc. w relacji miesięcznej.

REKLAMA

Na rynku zbytu przetworów mleczarskich sytuacja kształtuje się dość stabilnie. W lutym ceny sprzedaży wzrosły średnio o 0,1 proc. w relacji miesięcznej, w pierwszej połowie marca tempo wzrostu przyspieszyło, natomiast w drugiej przeważają nieznaczne tendencje spadkowe. W tygodniu 16-22.03 potaniały przede wszystkim przetwory w proszku - mleko pełne o ponad 2 proc., zaś odtłuszczone o około 1 proc. w relacji tygodniowej. Niższe były także ceny serów dojrzewających oraz wybranych artykułów świeżych - śmietany, kefiru i jogurtów naturalnych. Najbliższe tygodnie nie przyniosą prawdopodobnie istotnych zmian na rynku.

Zniesienie w bieżącym roku kwotowym obowiązku wpłacania zaliczek na poczet opłaty wyrównawczej za przekroczenie kwoty mlecznej oraz wzrost pogłowia krów w 2008 r., a w konsekwencji produkcji mleka, pomimo systematycznego spadku cen, przyczyniły się zwiększenia rynkowej podaży mleka. W lutym br. mleczarnie skupiły 673,9 mln l surowca, tj. więcej o 1,6 proc. w porównaniu ze styczniem br. i 5,6 proc. wobec analogicznego okresu ubiegłego roku. Oznacza to, iż dynamika wzrostu skupu wyraźnie przyspieszyła. Może to w konsekwencji prowadzić do nieznacznego przekroczenia kwoty w bieżącym sezonie (o 0,1-0,5 proc.).

Wysoka podaż surowca przełożyła się na zwiększenie produkcji jogurtów, mleka płynnego oraz serów dojrzewających. W ciągu pierwszych dwóch miesięcy br. wytworzono 336 tys. hl jogurtów, tj. o ponad 8 proc. więcej niż przed rokiem. Wzrosło również przetwórstwo surowca na mleko płynne - o 4,5 proc. w relacji rocznej do 1787 tys. hl i serów dojrzewających - o 2,5 proc. do 20,8 tys. t. W styczniu-lutym br. silnie obniżyła się produkcja śmietany i mleka w proszku - odpowiednio o 24 proc. i 13 proc..

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 264) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH