REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Ceny skupu mleka już nie spadają gwałtownie

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 31-03-2009, 11:46
Ceny skupu mleka już nie spadają gwałtownie

Informacje Ministerstwa Rolnictwa zbierane z około 80 największych mleczarni w Polsce wskazują na wyhamowywanie spadkowej tendencji cen skupu. W lutym średnia cena mleka nieznacznie wzrosła - o 0,1 proc. w relacji miesięcznej do 94,05 PLN/100 kg. Surowiec potaniał jedynie (o prawie 3 proc.) w rejonie zachodnim, gdzie dotychczas ceny utrzymywały się na wysokim poziomie, oraz południowo-wschodnim - o ponad 1 proc. w relacji miesięcznej.

REKLAMA

Na rynku zbytu przetworów mleczarskich sytuacja kształtuje się dość stabilnie. W lutym ceny sprzedaży wzrosły średnio o 0,1 proc. w relacji miesięcznej, w pierwszej połowie marca tempo wzrostu przyspieszyło, natomiast w drugiej przeważają nieznaczne tendencje spadkowe. W tygodniu 16-22.03 potaniały przede wszystkim przetwory w proszku - mleko pełne o ponad 2 proc., zaś odtłuszczone o około 1 proc. w relacji tygodniowej. Niższe były także ceny serów dojrzewających oraz wybranych artykułów świeżych - śmietany, kefiru i jogurtów naturalnych. Najbliższe tygodnie nie przyniosą prawdopodobnie istotnych zmian na rynku.

Zniesienie w bieżącym roku kwotowym obowiązku wpłacania zaliczek na poczet opłaty wyrównawczej za przekroczenie kwoty mlecznej oraz wzrost pogłowia krów w 2008 r., a w konsekwencji produkcji mleka, pomimo systematycznego spadku cen, przyczyniły się zwiększenia rynkowej podaży mleka. W lutym br. mleczarnie skupiły 673,9 mln l surowca, tj. więcej o 1,6 proc. w porównaniu ze styczniem br. i 5,6 proc. wobec analogicznego okresu ubiegłego roku. Oznacza to, iż dynamika wzrostu skupu wyraźnie przyspieszyła. Może to w konsekwencji prowadzić do nieznacznego przekroczenia kwoty w bieżącym sezonie (o 0,1-0,5 proc.).

Wysoka podaż surowca przełożyła się na zwiększenie produkcji jogurtów, mleka płynnego oraz serów dojrzewających. W ciągu pierwszych dwóch miesięcy br. wytworzono 336 tys. hl jogurtów, tj. o ponad 8 proc. więcej niż przed rokiem. Wzrosło również przetwórstwo surowca na mleko płynne - o 4,5 proc. w relacji rocznej do 1787 tys. hl i serów dojrzewających - o 2,5 proc. do 20,8 tys. t. W styczniu-lutym br. silnie obniżyła się produkcja śmietany i mleka w proszku - odpowiednio o 24 proc. i 13 proc..

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (11 967) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH