Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Ceny zbytu masła, serów i jogurtów w tendencji wzrostowej

  • Autor: Bank Gospodarki Żywnościowej
  • Data: 04-08-2009, 13:52

Przedostatni tydzień lipca nie przyniósł istotnych zmian na krajowym rynku mleka. W lekkiej tendencji wzrostowej pozostają ceny zbytu większości serów dojrzewających, masła, a także części artykułów płynnych, w tym w największym stopniu jogurtów - podają analitycy banku BGŻ.

Po obniżkach notowanych w ostatnich tygodniach, w analizowanym okresie podrożało także odtłuszczone mleko w proszku, choć nadal jest o ponad 7 proc. tańsze niż przed rokiem. Ruchy cenowe nie są jednak duże, a silne umocnienie złotego oraz rosnąca podaż mogą w kolejnych tygodniach wywierać presję na ponowne spadki cen sprzedaży.

Pomimo słabej koniunktury na rynkach światowych, w bieżącym roku dość dynamicznie rośnie krajowe przetwórstwo mleka. W pierwszym półroczu br. skup surowca wzrósł o ponad 6 proc. wobec analogicznego okresu ubiegłego roku do 4,48 mld l, przy czym w samym czerwcu był o około 6,5 proc. wyższy w relacji rocznej. Co ważne, w przeciwieństwie do pozostałych krajów UE-27, w konsekwencji wzrostu podaży surowca, w Polsce zwiększa się produkcja galanterii mlecznej, serów, nie zaś artykułów objętych interwencją rynkową (masła czy odtłuszczonego mleka w proszku).

W okresie styczeń-czerwiec br. w przedsiębiorstwach zatrudniających 50 osób i więcej wytworzono 2,19 mln hl jogurtów, tj. o prawie 11 proc. więcej niż przed rokiem. Wzrosło również przetwórstwo surowca na mleko płynne - o około 10 proc. w relacji rocznej do 12,3 mln hl - i sery: dojrzewające o ponad 5 proc. do 141 tys. t, zaś twarogowe o prawie 3 proc. do 167 tys. ton. W pierwszym półroczu br. silnie obniżyła się natomiast produkcja śmietany i mleka w proszku - o około 18,5-19 proc. wobec analogicznego okresu 2008 roku.

Wzrost produkcji kierowanej bezpośrednio na rynek krajowy jest związany z pogłębiającymi się trudnościami ze zbytem przetworów na rynkach zagranicznych. W okresie styczeń-maj br. wolumen eksportu artykułów mleczarskich zwiększył się o 1 proc. w relacji rocznej wobec 3 proc. wzrostu w przeciągu pierwszych czterech miesięcy br. Rośnie przede wszystkim ilość sprzedanego zagranicą mleka nie zagęszczonego - w analizowanym okresie o 32 proc. do 92,6 tys. t - oraz, w niewielkim stopniu, mleka w proszku - o 2 proc. w relacji rocznej do 47,0 tys. ton. Silnie spadł natomiast wolumen eksportu masła - o ponad 55 proc. r/r do 7,8 tys. t, głównie ze względu na załamanie wywozu do Francji i Rosji.

Ze względu na obniżki cen na rynkach światowych, wartość eksportu wszystkich przetworów mleczarskich w przeciągu pierwszych pięciu miesięcy br. zmniejszyła się o około 30 proc. wobec ubiegłego roku do 335,9 mln EUR, w tym w przypadku masła o ponad 60 proc. Biorąc pod uwagę ostatnie silne umocnienie złotego oraz jedynie nieznaczną poprawę cen światowych, wyniki polskiego eksportu w kolejnych miesiącach mogą ulec dalszemu pogorszeniu.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH