Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu
Mleko

Certyfikat non GMO coraz bardziej popularny w różnych sektorach branży spożywczej

Certyfikat VLOG (non GMO), dotychczas znajdujący zastosowanie głównie w branży mleczarskiej, staje się coraz bardziej popularny w innych sektorach produkcji żywności. Według ekspertów Bureau Veritas Polska, wzorem zachodnich wytwórców niebawem także polscy producenci wołowiny, wieprzowiny oraz jaj i drobiu będą chętniej zabiegać o certyfikację VLOG.

Certyfikat non GMO coraz bardziej popularny w różnych sektorach branży spożywczej
Fot. Shutterstock

Wzrost znaczenia niemieckiego certyfikatu VLOG w swoim kraju macierzystym, ale także w wielu innych krajach Europy Zachodniej wynika głównie z dwóch kwestii. Jedną z nich jest rosnąca świadomość żywieniowa tamtejszych konsumentów, a co za tym idzie coraz większa odpowiedzialność biznesu i potrzeba zapewnienia klientom produktu, jakiego oczekują, systemowo potwierdzonego, że jest wolny od GMO. Druga kwestia to korzyści ekonomiczne, jakie daje posiadanie certyfikatu VLOG w postaci zwiększonych obrotów, możliwości zdobywania nowych rynków zbytu, ale także umiejętnego „współdzielenia” kosztów. Uzyskanie certyfikatu kosztuje, natomiast jego utrzymanie staje się tańsze, gdy zostaną objęte nim poszczególne podmioty uczestniczące w całym łańcuchu produkcji żywności. I tak na przykład powstała siatka wzajemnych powiązań między firmami mleczarskimi i producentami pasz, dzięki czemu mogą one oferować komplementarne, wolne od GMO produkty, a zarazem zwiększać swoją wiarygodność i potencjał biznesowy. Wszystko z korzyścią dla klienta.

- Będąc w ubiegłym roku w Niemczech postanowiłem sprawdzić, jak w rzeczywistości, w lokalnych sklepach, wygląda udział produktów nabiałowych oznaczonych logiem „OhneGentechnik”. Przyznam, że byłem zaskoczony, ponieważ 2/3 towarów na sklepowych półkach dysponowało tym znakiem, który dla firmy chcącej posługiwać się tym standardem – pamiętajmy – wiąże się z dodatkowymi kosztami. Ale co więcej, poza nabiałem, stosownym logotypem wykazywały się także inne produkty, głównie mięso wieprzowe oraz jaja. Nie jest to jeszcze ta skala jak w przypadku produktów z działu nabiału, ale ten trend jest już wyraźnie zauważalny w Niemczech. Jestem przekonany, że niebawem Bureau Veritas Polska będzie zajmować się certyfikacją VLOG w innych obszarach produkcji żywności, głównie branży mięsnej i sektora drobiarskiego - mówi Rafał Grącki, ekspert Bureau Veritas Polska.

Niemiecki sektor producentów pasz dla branży mleczarskiej przestawił się właściwie w całości na produkcje pasz NON GMO zgodną z wytycznymi standardu VLOG. W Polsce wyraźnie zauważalne są podobne tendencje. Inne segmenty rynku rolnego obserwując korzyści, jakie tym dwóm branżom, przyniósł certyfikat VLOG, także, na razie stopniowo, zaczynają skłaniać się ku niemu. Przykładem sektora, który planuje otworzyć się na ten certyfikat są producenci mięsa. To niejako naturalna konsekwencja funkcjonowania w ramach spółdzielni mleczarskich, już dysponujących certyfikatem i planujących rozszerzyć go na produkcję mięsa. Gdy już ten proces się rozpocznie, z pewnością konsekwentnie włączą się do niego hodowcy krów ras mięsnych, trzody chlewnej oraz drobiu. W tej ostatniej grupie certyfikacja będzie dotyczyła zarówno mięsa drobiowego oraz jaj.

więcej informacji:

VLOG RSS ALERT    /    Rafał Grącki RSS ALERT    /    Grupa Bureau Veritas Polska RSS ALERT    /    non GMO RSS ALERT    /    bez GMO RSS ALERT    /    certyfikacja RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

  • Zbyszek 2019-05-17 07:41:30
    A skąd to przekonanie o wyższej jakości? Ja nie rozpoznaje mleka "z GMO" od "bez GMO" Pan zapewne też, łapiecie klientów na kilka groszy za sztukę wmawianiem że GMO to zło, a wszystko co podajecie zwierzętom to tak naprawdę jest zmienione przez człowieka tylko "definicji" GMO nie podlega ot taka różnica.

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 148.64.56.73
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

portale w grupie

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.