Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

Chr. Hansen: Dzięki innowacji jogurty są mniej kaloryczne

Podczas XIII Globalnego Kongresu Mleczarstwa, odbywającego się w Lizbonie, firma Chr. Hansen zyskała światowe uznanie, otrzymując nagrodę w kategorii Najlepszy Składnik Przetworów Mlecznych dzięki nowo wdrożonej formule kultur bakterii, stosowanej w produkcji między innymi jogurtów, twarogów, kremowych serków i kefirów: Sweety® Y-1.

Chr. Hansen: Dzięki innowacji jogurty są mniej kaloryczne
Marcin Kuprewicz

Autor: portalspożywczy.pl
Data: 06-11-2019, 15:14

Światowe Nagrody Innowacyjności Mleczarskiej to najbardziej prestiżowe międzynarodowe wyróżnienia w branży mleczarskiej przyznawane za innowacyjność i wybitność. Jury podkreśliło, że Sweety® Y-1 jest przełomowym odkryciem, ponieważ pozwala obniżyć zawartość cukru wyłącznie za pomocą kultur bakterii. Jest to unikatowe rozwiązanie umożliwiające wyjście naprzeciw oczekiwaniom konsumentów, którzy poszukują produktów o prostym, naturalnym składzie.

- Do tej pory mogliśmy zmniejszać ilość kalorii w jogurcie stosując różnego rodzaju substancje słodzące, mniej lub bardziej naturalne, jednak wpływały one negatywnie na smak, i nie spotykały się z dobrym przyjęciem konsumentów. Lepszą metodą okazała się metoda enzymatyczna, polegająca na rozłożeniu w jogurcie laktozy pozostałej po fermentacji do glukozy i galaktozy i zwiększeniu w ten sposób jego słodkość – mówi Marcin Kuprewicz, Dyrektor Działu Mleczarskiego w firmie Chr. Hansen.

- Wprowadzając do sprzedaży nową kulturę Sweety ®Y-1 firma Chr. Hansen dała mleczarniom możliwość obniżenia kaloryczności jogurtów w sposób najbardziej naturalny z możliwych, na drodze fermentacji. Szczepy zawarte w Sweety® Y-1 prowadzą fermentację laktozy w specyficzny sposób dając w efekcie jogurt o bardzo łagodnym lekko słodkim smaku – dodaje.

Firma Chr. Hansen –wybrana najbardziej zrównoważoną firmą na świecie w roku 2019 - aktywnie zwiększa swój wkład w realizację globalnych celów ONZ. Portfolio jej produktów i innowacje przyczyniają się do realizacji 3-go celu ONZ: Dobre zdrowie i jakość życia. Mleko i przetwory mleczne to jedna z najważniejszych grup produktów w codziennej diecie, dlatego tak ważne jest by producenci mieli możliwość podążania za oczekiwaniami konsumentów, którzy szukają zdrowych i smacznych produktów. Nowe rozwiązanie w Chr. Hansen w całkowicie naturalny sposób pozwala na stosowanie do produkcji mniejszej ilości sacharozy bez uszczerbku dla organoleptyki.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Marcin Kuprewicz RSS ALERT    /    Chr Hansen RSS ALERT    /    Chr. Hansen RSS ALERT    /    jogurty RSS ALERT    /    kultury bakterii RSS ALERT

KOMENTARZE (1)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 18.205.96.39
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.