REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Chr. Hansen przejmuje część Valio i nowe szczepy bakterii dla mleczarstwa

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 23-09-2016, 13:58
Chr. Hansen przejmuje część Valio i nowe szczepy bakterii dla mleczarstwa
Marcin Kuprewicz, dyrektor działu mleczarskiego Chr. Hansen /fot. Chr. Hansen

14 września 2016 firma Chr. Hansen podpisała umowę z Valio OY o przejęciu jej biznesu związanego z LGG, za kwotę 73 mln euro. W ramach tej umowy Chr. Hansen przejmie szereg kultur, które są już w produkcji oraz kolekcję około 3200 nowych szczepów bakteryjnych. Ponadto firmy Chr. Hansen i Valio wejdą razem w strategiczną współpracę badawczą i rozwojową, by wypracować dodatkowe, realne wartości dla przemysłu mleczarskiego.

REKLAMA

Naturalne rozwiązania wspomagające zdrowie ludzkie cieszą się dużą popularnością. Oczekuje się, że wzrost liczby rozwiązań mikrobiologicznych stosowanych w przemyśle mleczarskim może sięgać 7-9%. Chr. Hansen jest wiodącym na świecie dostawcą probiotyków do: suplementów diety, preparatów dla niemowląt i produktów mlecznych. Poprzez przejęcie LGG, firma jeszcze bardziej wzmocniła swoją pozycję w zakresie rozwiązań mikrobiologicznych, we wszystkich trzech wymienionych kategoriach.

Obok własnego szczepu firmy Chr. Hansen - BB-12®, szczep Lactobacillus rhamnosus GG (chroniony nazwą LGG®) jest najlepiej udokumentowanym szczepem probiotycznym na świecie. Od 1990 roku stosowany jest w żywności i suplementach diety, charakteryzuje się korzystnym wpływem na układ pokarmowy i odpornościowy. Przeprowadzono z jego udziałem ponad 200 badań klinicznych i został on opisany w ponad 800 publikacjach naukowych.

Pomimo przeszkód regulacyjnych dotyczących oświadczeń zdrowotnych w całej Unii Europejskiej, firma jest nadal przekonana o pomyślnej przyszłości rynku probiotyków. "Nadal obserwujemy wzrost rynku w segmencie probiotycznym w różnych branżach. Zmiany regulacyjne w Europie wpłynęły na wzrost rynku w Europie, ale miały ograniczony wpływ na rynek światowy.” powiedział Lasse Nagell, Vice Prezes Human Health, Chr.Hansen.

- Wprowadzenie szczepu LGG® do naszej oferty kultur probiotycznych stwarza nowe ekscytujące możliwości dla naszych klientów – mówi Lars Bredmose, Dyrektor Marketingu, Food Cultures & Enzymes, Chr. Hansen. - Mamy sukcesy we wprowadzaniu prostych w użyciu rozwiązań dla jogurtów probiotycznych, z których najbardziej znany jest szczep BB-12®. Z LGG® będziemy w stanie wyróżnić się z naszą ofertę jeszcze bardziej. Będziemy mogli stworzyć mieszankę probiotyków BB-12® i LGG®, tak by zastosować je w tym samym jogurcie. Ta kombinacja probiotyków zwiększa naturalne mechanizmy obronne, szczególnie u młodych ludzi, studentów, czy osób wchodzących właśnie na rynek pracy. To pozwoli naszym klientom na tworzenie nowych produktów mlecznych, dedykowanych dla różnych segmentów rynku konsumenckiego – gdzie potrzeba zachowania sprawności jest bardzo ważna. Dodanie kultur LGG® do naszego portfolio nie jest rewolucją, ale naturalną ewolucją naszej zróżnicowanej oferty.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 614) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH