Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Coraz gorsza jakość żywności

  • Autor: Katarzyna Walterska, portalspozywczy.pl
  • Data: 08-05-2008, 07:51
Coraz gorsza jakość żywności

Jakość żywności w wielu przypadkach spada. Odpowiada za to strategia forsowania niskich cen żywności ze strony handlu i działania dostosowawcze pod względem kosztowym ze strony niektórych producentów - uważa Mirosław Steć dyrektor generalny i prezes zarządu Hochland Polska.

Jeszcze do niedawna polska żywność słynęła z wysokiej jakości, smaku i niewielu konserwantów. Dziś obserwujemy nasilenie konkurencji cenowej pomiędzy różnymi formatami i markami sieci handlowych. Według Mirosława Stecia konkurencja ta przybiera postać „wyzwań" cenowych, często ustanawiając niespotykanie niskie ceny na wybrane kategorie produktowe.

- Producent, chcący dostosować się do takich wymagań nie ma wyjścia - musi redukować koszty, a jeżeli nie da się ich redukować przy określonym poziome jakości, to musi go obniżać, poprzez stosowanie gorszych, tańszych surowców, lub ich substytutów, oszczędnościowych technologii - dodał. W rozwiniętych krajach marki własne, znacznie tańsze niż marki producenckie określają bazowy poziom cen danych kategorii. Konsumenci akceptują nieco wyższy poziom cen wyrobów markowych, ale coraz niższa cena marki własnej wymusza obniżki produktów markowych. Proces obniżania jakości ma, więc miejsce i w Polsce.

- Nie można jednak zrzucać całej odpowiedzialności na handel. Również producentom zdarza się inicjować działania zmierzające w stronę znacznego obniżania kosztów produkcji poprzez stosowanie tańszych - gorszych - surowców lub ich zamienników. Dobrym przykładem są produkty zawierajace tłuszcze roślinne. Jeżeli są prawidłowo oznakowane, konsumenci nie mylą ich z serem czy masłem. Ale pokusa utrzymania wyższej ceny przy zachowaniu pozorów produkowania pełnowartościowego wyrobu nabiałowego bywa silniejsza, niż uczciwość, czy zgodność z przepisami - dodał.

Generalnie można powiedzieć, że konsument otrzymuje to, za co płaci. Pewnie każdy z nas ma w pamięci smak niektórych wyrobów spożywczych sprzed lat i przekonanie, że dziś znalezienie „tamtego" produktu jest niemożliwe. Mogłoby być, ale zapewne cena byłaby nie do zaakceptowania dla wielu konsumentów. Koniunktura na rynku branży mleczarskiej nie jest ostatnio najlepsza.

Nieoficjalnie mówi się, że na rynku pozostaną tylko najsilniejsze podmioty a sytuacja wyklaruje się jeszcze w tym roku. Można, zatem pokusić się o stwierdzenie, że spadek jakości produktów mleczarskich ma związek z sytuacją tej branży. - Na pewno częściowo tak. Jeżeli dany podmiot ma problemy, prawdopodobnie szuka rozwiązań przez oszczędności. Surowce i technologia to w branży mleczarskiej największe pozycje kosztowe - podkreślił Mirosław Steć.

 

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 733) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH