Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Coraz więcej nieprawidłowości w zakresie cech mikrobiologicznych przetworów mlecznych

  • Autor: IJHARS
  • Data: 11-05-2010, 18:36
Coraz więcej nieprawidłowości w zakresie cech mikrobiologicznych przetworów mlecznych

W wyniku przeprowadzonej, w IV kwartale 2009 roku, kontroli jakości handlowej przetworów mlecznych najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w zakresie cech mikrobiologicznych - 14,3 proc. skontrolowanych partii przetworów mlecznych - podaje w komunikacie Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Mniejszy udział nieprawidłowości odnotowano w zakresie znakowania oraz cech fizykochemicznych i organoleptycznych. Wynosił on odpowiednio: 11,7 proc., 10,6 proc. oraz 1,2 proc. partii objętych kontrolą.

W odniesieniu do pierwszych trzech kwartałów 2009 roku w IV kwartale zaobserwowano poprawę jakości handlowej w zakresie znakowania przetworów mlecznych średnio o 21,7 p.p. Mogła ona wynikać z faktu objęcia kontrolą mniejszej liczby podmiotów gospodarczych (w kolejnych kwartałach 2009 roku skontrolowano odpowiednio: 72, 57, 47 oraz 28 zakładów przetwórstwa mlecznego).

W IV kwartale poprawie uległy również cechy organoleptyczne przetworów mlecznych - średnio o 2,3 p.p. w stosunku do pierwszych trzech kwartałów 2009 roku.

W zakresie cech mikrobiologicznych odnotowano pogorszenie jakości handlowej o odpowiednio 14,3 p.p. oraz 4,7 p.p. w stosunku do III i I kwartału 2009 roku, natomiast nieznaczną poprawę, tj. o 0,5 p.p. w stosunku do II kwartału 2009 roku.

Należy podkreślić, iż w IV kwartale 2009 roku procentowa liczba partii zakwestionowanych ze względu na niewłaściwe parametry fizykochemiczne utrzymała się na tym samym poziomie, co w III kwartale (tj. 10,6 proc. skontrolowanych partii przetworów mlecznych) i była niższa o odpowiednio: 10,1 p.p. i 8,0 p.p. w stosunku do I i II kwartału 2009 roku.

W stosunku do III kwartału w IV kwartale 2009 roku odnotowano poprawę jakości handlowej przetworów z mleka w zakresie znakowania i cech organoleptycznych (o odpowiednio 21,1 p.p. i 0,9 p.p.), natomiast pogorszenie w zakresie cech mikrobiologicznych (o 14,3 p.p.).

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (2)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • burak z polski 15-05-2010, 08:27:
Mikrobiologia nie łapi się w zagadnienie jakości handlowej. To jest jakość zdrowotna i niech tym zajmuje się Sanepid. IJHARS zanim pozwozi próby z całej Polski do dwóch swoich laboratorii w Poznaniu i Gdyni to produkty te zdąrzą ulec zakażeniu.
  • burak z polski 15-05-2010, 08:26:
Mikrobiologia nie łapi się w zagadnienie jakości handlowej. To jest jakość zdrowotna i niech tym zajmuje się Sanepid. IJHARS zanim pozwozi próby z całej Polski do dwóch swoich laboratorii w Poznaniu i Gdyni to produkty te zdąrzą ulec zakażeniu.

Zobacz wszystkie komentarze (2)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (21 744) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH