Coraz więcej nieprawidłowości w zakresie cech mikrobiologicznych przetworów mlecznych

W wyniku przeprowadzonej, w IV kwartale 2009 roku, kontroli jakości handlowej przetworów mlecznych najwięcej nieprawidłowości stwierdzono w zakresie cech mikrobiologicznych - 14,3 proc. skontrolowanych partii przetworów mlecznych - podaje w komunikacie Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
POWIĄZANE TEMATY
Mniejszy udział nieprawidłowości odnotowano w zakresie znakowania oraz cech fizykochemicznych i organoleptycznych. Wynosił on odpowiednio: 11,7 proc., 10,6 proc. oraz 1,2 proc. partii objętych kontrolą.
W odniesieniu do pierwszych trzech kwartałów 2009 roku w IV kwartale zaobserwowano poprawę jakości handlowej w zakresie znakowania przetworów mlecznych średnio o 21,7 p.p. Mogła ona wynikać z faktu objęcia kontrolą mniejszej liczby podmiotów gospodarczych (w kolejnych kwartałach 2009 roku skontrolowano odpowiednio: 72, 57, 47 oraz 28 zakładów przetwórstwa mlecznego).
W IV kwartale poprawie uległy również cechy organoleptyczne przetworów mlecznych - średnio o 2,3 p.p. w stosunku do pierwszych trzech kwartałów 2009 roku.
W zakresie cech mikrobiologicznych odnotowano pogorszenie jakości handlowej o odpowiednio 14,3 p.p. oraz 4,7 p.p. w stosunku do III i I kwartału 2009 roku, natomiast nieznaczną poprawę, tj. o 0,5 p.p. w stosunku do II kwartału 2009 roku.
Należy podkreślić, iż w IV kwartale 2009 roku procentowa liczba partii zakwestionowanych ze względu na niewłaściwe parametry fizykochemiczne utrzymała się na tym samym poziomie, co w III kwartale (tj. 10,6 proc. skontrolowanych partii przetworów mlecznych) i była niższa o odpowiednio: 10,1 p.p. i 8,0 p.p. w stosunku do I i II kwartału 2009 roku.
W stosunku do III kwartału w IV kwartale 2009 roku odnotowano poprawę jakości handlowej przetworów z mleka w zakresie znakowania i cech organoleptycznych (o odpowiednio 21,1 p.p. i 0,9 p.p.), natomiast pogorszenie w zakresie cech mikrobiologicznych (o 14,3 p.p.).

KOMENTARZE: (2)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (2)