REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Czarny PR mleka ma różne oblicza

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 11-12-2015, 13:54
Czarny PR mleka ma różne oblicza
Edward Bajko, prezes Spomleku /fot.żelaznastudio

Co jakiś czas, można w mediach głównego nurtu o szkodliwości mleka, o jego ograniczonej wartości itp. Zdaniem Edwarda Bajko, prezesa Spomleku, czarny PR mleka na przynajmniej dwa oblicza.

REKLAMA

Pierwsze oblicze, to działania świadome. - To sprawa także pewnego lobbingu, którego najlepszym przykładem jest przeciwstawienie masło-margaryna. W oczywisty sposób i z oczywistych pobudek, producenci margaryny starają się zdyskredytować masło – powiedział prezes Bajko.

 Natomiast bardzo ciekawym jest drugie oblicze czarnego PR, za którym stoją ludzie naprawdę, szczerze przekonani, że mleko jest złe. - Obserwujemy tu często przenoszenie autorytetu z jednej branży na drugą czyli gdy ktoś ładnie śpiewa, to automatycznie wie, co jest zdrowe. To oczywista bzdura. Jest bardzo duża liczba pseudoautorytetów. Myślę, że część z nich działa w dobrej wierze. Obawiam się, że są szczerze przekonani, że to co mówią czy piszą jest prawdą. Tymczasem nie mają żadnego pojęcia na ten temat – uważa szef Spomleku.

W jego opinii, organizacje mleczarskie powinny przy pomocy środków z Funduszu Promocji Mleka bardzo intensywnie przeciwdziałać takim działaniom. Ważne jest aby robić to w sposób nowoczesny i atrakcyjny. Podkreśla, że nie wystarczy powiedzieć dziś: pij mleko będziesz wielki.

- Zasmuciło mnie ponadto, że samo mleczarstwo poniekąd pisało się w ten trend. Problem tkwi w produktach bez laktozy. O ile mleko bez laktozy jest OK, gdyż normalne mleko spożywcze zawiera laktozę, o tyle sery bez laktozy to ściema. Sery dojrzewające nie zawierają laktozy, gdyż w procesie produkcyjnym laktoza przechodzi do serwatki – mówił Edward Bajko.

 Chcąc wykorzystać możliwość eksportu do Rosji, a embargo nie dotyczyło produktów bez laktozy, Spomlek wysyłał swoje sery do badań i w nich nie ma laktozy. W serach długo dojrzewających nie ma laktozy, gdyż przeszła do serwatki, a reszta stała się pożywieniem bakterii fermentacyjnych.

 Jeśli ktoś mówi, że coś jest bez laktozy, to znaczy, że są także z laktozą. Jeśli ktoś przestrzega, to znaczy, że to szkodliwe. Konsument słysząc o produktach z laktozą i bez laktozy, zaczyna się obawiać wspomnianej laktozy i produktów mleczarskich w ogóle – puentował prezes Bajko.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (29 546) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH