Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Czy mleko sojowe to naprawdę mleko? Rozstrzygnie amerykański sąd

  • Autor: dairyreporter.com
  • Data: 20-06-2016, 13:53
Czy mleko sojowe to naprawdę mleko? Rozstrzygnie amerykański sąd
fot. shutterstock

Good Food Institute złożył pozew przeciwko Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków (FDA). GFI argumentuje, że rządowa agencja prowadzi niekonsekwentną politykę wobec producentów używających terminu "mleko sojowe".

Good Food Institute przywołuje dwa listy ostrzegawcze, w których agencja wzywa producentów do zmiany nazwy produktów z mleka sojowego na "napój sojowy".

W 2008 r. FDA wysłała tego rodzaju pismo do kalifornijskiej firmy Lifesoy Inc. W dokumencie stwierdzono, że producent nie może nazywać swojego produktu mlekiem sojowym, gdyż nie zawiera on krowiego mleka. Ostrzeżenie ponowiono w 2012 roku.

Przedstawiciele Good Food Institute w kwietniu wysłali w tej sprawie trzy pisma do FDA i, jak twierdzą członkowie organizacji, otrzymało jedynie częściową odpowiedź. Pozew ma zmusić agencję do ujawnienia wszystkich żądanych dokumentów. FDA w odpowiedzi nie przedstawiła m.in. dokumentacji dotyczącej m.in. kosztów i opłat, której domagała się GFI.

Zdaniem Nigella Barrelli, prawnika instytutu, zarówno FDA, jak i amerykański Departament Rolnictwa od lat używają terminu mleko sojowe, przez co wysyłanie tego typu listów powoduje niepewność wśród producentów.

Inne organizacje, takie jak amerykańska rada producentów mleka NMPF także pisały petycje w tej sprawie do FDA domagając się rozwiązania problemu. Jak argumentują, wysyłanie tego rodzaju upomnień stoi w sprzeczności z terminologią stosowaną w produktach mleczarskich od ponad dekady.

Według amerykańskich przepisów mleko to wydzielina mleczna wolna od siary, otrzymana w procesie kompletnego udoju od jednej lub więcej zdrowych krów. Mleko, które trafia do sprzedaży w opakowaniu i przeznaczone jest do użytku jako napój, powinno być pasteryzowane lub sterylizowane jako UHT i zawierać nie mniej niż 8 i 1/4 odtłuszczonego mleka stałego i nie mniej niż 3 i 1/4 proc. tłuszczu.

GFI argumentuje, że brak konsekwentnego egzekwowania przez FDA stosowania terminu "mleko sojowe" doprowadził do trwałej dezorientacji wśród konsumentów i konkurujących ze sobą producentów. - Chcielibyśmy żeby agencja zajęła wyraźne stanowisko w tej sprawie lub wyjaśniła powody swoich ostatnich oświadczeń - dodał Barrella. 

FDA na razie nie odniosła się do zarzutów.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 228) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH