Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu partner portalu

Partner serwisu

partner serwisu
Mleko

Czym jest PEF produktu mlecznego?

PEF produktu mlecznego – znany także jako Zasady dot. Śladu Środowiskowego Kategorii Produktu lub PEFCR - jest metodologią oceny śladu środowiskowego różnych produktów mlecznych, biorąc pod uwagę szeroką gamę kryteriów środowiskowych oraz włączając pełny cykl życia produktu, od karmienia zwierząt do umycia twojej łyżeczki po jogurcie.

Czym jest PEF produktu mlecznego?
fot. Unsplash

Ten projekt został rozpoczęty przez Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Mleka (EDA), co potwierdza, że europejski sektor mleczarstwa kontynuuje wysiłki dla poprawy swojego długofalowego, zrównoważonego pod względem środowiskowym, rozwoju.

Metoda PEF dostarcza zharmonizowanego podejścia dla pomiaru śladu środowiskowego produktów. Komisja Europejska oraz sektor wybiera podejście w celu zwiększenia wiarygodności pomiarów środowiskowych, wobec rozprzestrzeniania się wielu niemiarodajnych zastrzeżeń

Identyfikacja środowiskowych punktów zapalnych: jest to metoda bazująca na ocenie cyklu życia (LCA), która pozwala na identyfikację najważniejszych wpływów środowiskowych, związanych z produkcją pewnych produktów mlecznych, poprzez szeroką gamę kategorii wpływu.

Dostarcza ona stałych, miarodajnych, odtwarzalnych i sprawdzalnych rezultatów. Minimalizowanie wpływów środowiskowych wzdłuż całego łańcucha wartości: projekt reprezentuje wspólne wysiłki wszystkich udziałowców na przekroju całego łańcucha. Jest budowane w oparciu o wieloletnie doświadczenie sektora nad środowiskową poprawą. Jest to proste i możliwe do stosowania narzędzie dla wszystkich zaangażowanych sektorów oraz zewnętrznych zainteresowanych instytucji.

Poprawa oddziaływania na środowisko w czasie: PEF produktów mlecznych bierze udział w poprawie wyników oddziaływania całego sektora. Metodologia może być używana jako wewnętrzne narzędzie dla firm w celu monitorowania ulepszeń środowiskowych w czasie i oddziaływania na wpływy związane z danymi produktami.

Zakres PEF produktu mleczarskiego obejmuje pięć podkategorii produktów mlecznych: mleko spożywcze, serwatka w proszku, sery, mleko fermentowane, tłuszcz mleczny.

Etapy projektu

Faza pilotowa:

Ramy pilotowego programu zostały uwzględnione poprzez inicjatywę DG Środowisko Komisji Europejskiej dot. „Jednolitego Rynku dla Produktów Ekologicznych” . Podczas tego etapu, zostało zdefiniowane pięć podkategorii produktów mlecznych i zestaw kategorii wpływów, jak również metodologia bazująca na LCA. Sukces PEF produktów mlecznych został uznany przez zewnętrznych oceniających, a także poprzez głosowanie Komisji Europejskiej oraz kraje członkowskie w kwietniu 2018 r., definiujące PEF produktów mlecznych jako metodę referencyjną w sektorze mleczarstwa.

KOMENTARZE (0)

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 3.93.74.227
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.