Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Danone ze zobowiązaniami żywieniowymi rozpoczyna debatę o zdrowiu

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 14-11-2017, 16:47
Danone ze zobowiązaniami żywieniowymi rozpoczyna debatę o zdrowiu
Fot. Fotolia

Wyniki najnowszego badania1 potwierdziły, że w Polsce istnieje potrzeba dyskusji i znalezienia rozwiązań prowadzących do poprawy sposobu żywienia Polaków - tylko 54% pytanych ma pewność, że odżywia się prawidłowo, mimo iż większość z nas uważa, że posiada wiedzę na ten temat (73,5%). Z tego względu Danone, we współpracy z Polską Agencją Prasową zaprosił do rozmowy autorytety w dziedzinie żywienia i zdrowia.

Celem debaty, nad którą patronat objął Instytut Matki i Dziecka, było podkreślenie bezpośredniej zależności między sposobem odżywania, a zdrowiem oraz pokazanie ważnej roli, jaką w tym procesie odgrywają różne środowiska, w tym również producenci żywności. W spotkaniu wzięli udział:

Ekspert w dziedzinie żywienia (Instytut Żywności i Żywienia) - prof. dr hab. Jadwiga Charzewska
Ekspert ds. żywienia dzieci (Instytut Matki i Dziecka) - prof. Halina Weker
Ekspert Gastroenterolog - dr n.med. Anna Cybulska
Ekspert Psycholog - Małgorzata Ohme
Przedstawiciel Danone - Dyrektor ds. Relacji Zewnętrznych Ewa Gayny

Rola producenta żywności

Danone koncentruje się na wartościowych kategoriach produktów – od produktów mlecznych, poprzez wodę, żywność dla niemowląt i małych dzieci po żywienie medyczne wraz z usługami specjalistycznymi. Większość oferowanych produktów odgrywa znaczącą rolę w prawidłowym odżywianiu i zaspokajaniu potrzeb żywieniowych. Jednocześnie, Danone postrzega kwestię żywienia, jako obszar mający zasadniczy wpływ na zdrowie ludzi. – „Swoją rolę postrzegamy w sposób bardzo odpowiedzialny i znacznie wykraczamy ponad dostarczanie konsumentom odpowiednich produktów. Wierzymy, że łącząc wartościową ofertę produktową z edukacją, możemy kształtować właściwe nawyki żywieniowe i w ten sposób wpływać na zdrowie ludzi i otoczenia”. – opowiada ekspert Danone, Ewa Gayny.

By móc odpowiadać na preferencje konsumentów i aktualne wyzwania społeczne, w tym roku spółki Danone podjęły zobowiązania w zakresie żywienia obejmujące:

1. Zobowiązanie do ciągłego doskonalenia wartości odżywczej produktów, odpowiadających potrzebom konsumentów oraz ich preferencjom smakowym – przykładem już zrealizowanych działań w tym obszarze jest:
linia kaszek BoboVita Porcja Zbóż bez dodatku cukru, konsekwentne obniżanie dodatku cukru w Danonkach,nowe receptury niegazowanych smakowych wariantów Żywiec Zdrój.

2. Zobowiązanie do angażowania się wspólnie z partnerami w działania, mające być odpowiedzią na aktualne problemy związane z odżywianiem Spółki Danone organizują i angażują się w szereg inicjatyw edukacyjnych mających na celu poprawę nawyków żywieniowych. Flagowe programy to: „Śniadanie daje moc” i „Podziel się dobrym posiłkiem”, a w NUTRICIA - program Fundacji NUTRICIA: „1000 pierwszych dni dla zdrowia”, czy
w Żywiec Zdrój: „Mamo, Tato wolę wodę!”.

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 072) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 266)


Polecane oferty


Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH