Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dla mleczarstwa najważniejsza jest stabilizacja

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspozywczy.pl
  • Data: 12-11-2009, 13:48
Dla mleczarstwa najważniejsza jest stabilizacja

Zdaniem przedstawicieli branży mleczarskiej najważniejsza jest stabilizacja i jasne zasady działania. - Najważniejsza jest dla branży stabilizacja cen na rynku - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Dariusz Sapiński, prezes Mlekovity.

- W tej chwili trudno ocenić czy koniunktura będzie krótko trwała czy może potrwa dłużej. Jest zbyt wcześnie aby oceniać sytuacje. Najważniejsza jest dla branży stabilizacja cen na rynku. Ma to kluczowe znaczenie zarówno dla rolników, dla przetwórców jak i dla handlu - mówi prezes Sapiński.

W podobnym tonie wypowiada się Zofia Just, wiceprezes OSM Czarnków. - Polskie mleczarstwo, jak i cały sektor spożywczy, potrzebuje przede wszystkim jasnych przepisów i stabilnych warunków do funkcjonowania - uważa Zofia Just.

W połowie października ukazał się obszerny, 57-stronicowy specjalny raport Europejskiego Trybunału Obrachunkowego (ang. ECA) nr 14/2009, stawiający pytanie pt. Czy instrumenty zarządzania zastosowane na rynku mleczarskim osiągnęły swe główne cele?

Jak podało FAMMU/FAPA, raport zawiera następujące wnioski: kwoty mleczne faktycznie ograniczyły produkcje surowca, ale ustalono je na zbyt wysokim poziomie w stosunku do możliwości zagospodarowania nadwyżek; ponadto, takie mechanizmy stabilizowania podaży jak program prywatnego przechowalnictwa masła i serów, program subsydiowanego spożycia mleka w szkole, wykorzystanie masła do produkcji ciastek i lodów itp. miały ograniczony wpływ na równowagę rynkową.

Raport zaleca kontynuacje działań zmierzających do liberalizacji sektora mleka, tak aby uniknąć nadprodukcji w przyszłości. Podkreśla przy tym, że począwszy od 2004 roku unijna całkowita kwota mleczna była systematycznie niewykorzystywana i to niezależnie od tego, że w każdym sezonie dochodziło do przekroczenia dostaw bądź sprzedaży bezpośredniej w części państw członkowskich.

W opracowaniu zaleca się takie sterowanie przetwórstwem mleka, aby wytwarzać możliwie najwięcej produktów o wyższej wartości dodanej - możliwych do wyeksportowania na rynki międzynarodowe bez subsydiowania, gdyż obszar Wspólnoty jest regionem strukturalnej nadwyżki.

Sektor mleka i produktów mleczarskich ma ogromne znaczenie dla unijnego rolnictwa - co roku wartość mleka ostarczanego przez milion rolników ocenia się na ponad 41 mld euro, a w 2008 r. wskutek zwyżki cen skupu miało to być według Eurostatu nawet blisko 53 mld euro, a 400 tys. pracowników sektora przetwórczego generuje obroty branży na poziomie około 120 mld euro.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (1)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • jacho 12-11-2009, 17:35:
stabilizacja dla mleczarstwa , ale iiiiii dla rolników--- to co nam jakoproducentom zafundowano przez przeszło rok ,nie miesci sie w głowie ! Taka sytuacja odbije się czkawką !!

Zobacz wszystkie komentarze (1)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 983) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 268)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH