Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dłuższy wypas owiec w Bieszczadach i Beskidzie Niskim

  • Autor: PAP
  • Data: 07-09-2014, 17:48

Co najmniej do połowy października, czyli o dwa-trzy tygodnie dłużej niż zwykle, potrwa tegoroczny wypas owiec w Bieszczadach i Beskidzie Niskim. W obu pasmach górskich od końca kwietnia wypasa się ok. 5 tys. owiec.

"Tradycyjnie owce z gór schodzą na św. Michała, czyli 29 września. Jednak w tym roku wyjątkowa obfitość i dostępność traw sprzyja dłuższemu wypasowi" - powiedział Stanisław Kutyna ze Związku Hodowców Owiec i Kóz w Sanoku (Podkarpackie).

Dodał, że "nie bez znaczenia jest też fakt, że od kilku lat owce z gór do hodowców transportowane są samochodami". Wcześniej wracały pieszo; dotyczyło to również owiec z Podhala.

Owce wypasane są wokół kilku bacówek m.in. w okolicach Łupkowa, Średniej Wsi w Bieszczadach czy Krempnej w Beskidzie Niskim. Część baców wraz ze stadami przyjechała z Podhala, pozostali mieszkają w pobliżu bacówek. "To górale z Podhala, którzy osiedlili się na Podkarpaciu" - zaznaczył Kutyna.

W bacówce stado liczy od 500 do 1500 sztuk. Każdy juhas opiekuje się co najmniej 100 owcami i tyle zwierząt musi codziennie wydoić. "Dojenie odbywa się dwa, trzy razy w ciągu dnia. Pierwsze rozpoczyna się o czwartej rano, a ostatnie - o siódmej-ósmej wieczorem. Udój całego stada trwa około dwóch godzin" - wyjaśnił Kutyna. Dodał, że owce dają do 200 mililitrów mleka.

Juhasi zajmują się także m.in. dostarczaniem mleka do mleczarni i wyrobem serów. Pilnują też stad przed atakami wilków, które od początku tego roku zabiły już ponad 100 owiec. "Żeby zostać juhasem, trzeba być góralem z Podhala; to jest praca dla wyjątkowo twardych ludzi" - powiedział Kutyna.

W Bieszczadach i Beskidzie Niskim wypasa się owce dwóch ras - polską owcę górska i cakiel podhalański. Są to zwierzęta niezbyt duże, lekkie. Dostarczają skóry, wełnę, chude mięso, mleko do wyrobu serów owczych. Są przystosowane do niekorzystnych warunków środowiskowych, np. opadów i niskich temperatur.

W latach 80. w Bieszczadach i Beskidzie Niskim wypasano prawie 40 tys. owiec.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (26 080) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH