Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dobre i złe wieści dla producentów mleka - zmian nie będzie

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 12-01-2016, 14:09
Dobre i złe wieści dla producentów mleka - zmian nie będzie
Kamil Zduniuk, ekonomista Banku Pekao S.A. /fot. Bank Pekao

W 2016 roku prawdopodobnie nie nastąpi istotna zmiana na rynku mleka, co można odczytywać zarówno jako dobrą, jak i złą wiadomość – powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Kamil Zduniuk, ekonomista Banku Pekao S.A.

- Z jednej strony, brak zmiany może być uznawany za niekorzystny, ponieważ w 2015 roku sytuacja była wyjątkowo ciężka – nastąpiła kumulacja niekorzystnych czynników otoczenia, w tym likwidacja kwot mlecznych w UE, spadające gwałtownie ceny mleka na rynku globalnym (konsekwencja m.in. ograniczonego popytu na przetwory mleczarskie ze strony dużych konsumentów z Azji przy jednoczesnej wysokiej globalnej podaży, co zostało pogłębione przez rosyjskie embargo i wspomnianą likwidację kwot), konieczność poniesienia wysokich kar za przekroczenie limitu kwotowego w ostatnim roku obowiązywania czy wakacyjną suszę (trudności z wypasaniem zwierząt i wyższe ceny pasz) – wyjaśnia Kamil Zduniuk.

Z drugiej strony, w jego opinii, z punktu widzenia tak słabego 2015 roku, właśnie rozpoczęty 2016 rok może przynieść względne uspokojenie. Niektóre czynniki miały charakter jednorazowy, a ponadto w drugiej połowie 2016 roku można spodziewać się odbicia cen mleka w skupie. Wyjątkowo niskie ceny surowca na całym świecie implikują ograniczanie jego podaży – nawet w Nowej Zelandii w 2015 roku zmniejszono pogłowie krów mlecznych, po raz pierwszy od 10 lat – co z czasem znajdzie swoje odzwierciedlenie w ponownym wzroście cen mleka.

 Ogółem więc, zdaniem eksperta Banku Pekao, rok 2016 powinien stać pod znakiem oczekiwania na stopniowe, choć powolne, wychodzenie z kryzysu. - Istnieją przesłanki aby sądzić, że został osiągnięty „dołek” cyklu koniunkturalnego; towarzyszyć będzie temu dalszy spadek pogłowia krów, konsolidacja hodowli - koncentracja produkcji w większych stadach, oraz wzrost wydajności mlecznej – mówi Kamil Zduniuk.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (25 770) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH