Duży wzrost eksportu mleczarskiego Niemiec

W I połowie br. niemiecki eksport mleczarski odnotował na ogół lepsze rezultaty, w porównaniu do analogicznego okresu 2009 r., przy czym sprzedaż do krajów trzecich (poza Unię Europejską) cechowała się na ogół wyższą dynamiką wzrostu - informuje FAMMU/FAPA.
Pod względem ilościowym najistotniejszy był wywóz płynnego mleka i śmietany (głównie w obrębie Jednolitego Rynku) - za granicę trafiło 574 tys. ton artykułów konfekcjonowanych (+4,5%) oraz 638 tys. ton mleka i śmietany luzem (-6%).
Z ogólnego punktu widzenia najważniejszy jest jednak wywóz serów i twarogów. W I półroczu br. wysłano za granicę o 10% więcej serów (mimo 6% spadku wysyłek na rynek najistotniejszego odbiorcy, czyli do Włoch). Eksport do krajów trzecich osiągnął blisko 80 tys. ton i był niemal o połowę większy niż przed rokiem, a do Rosji (42,5 tys. ton) aż o 82% większy.
Eksport odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) wzrósł niemal o 12%, w tym poza Wspólnotę aż o 60% (do 26 tys. ton). Jeszcze dynamiczniej - choć przy znacznie mniejszym wolumenie - rozwijał się handel pełnym mlekiem w proszku, którego zdołano sprzedać o 88% więcej niż rok wcześniej, przede wszystkim do innych państw członkowskich UE. Eksport masła zwiększył się o 27% (w tym poza Wspólnotę o 53% do 12 tys. ton). Sprzedaż sztandarowego niemieckiego artykułu mleczarskiego - mleka skondensowanego - pozostała na dość stabilnym poziomie (chociaż eksport do krajów trzecich wzrósł o 10% do 42 tys. ton). Wyraźnie wzrósł wywóz jogurtów - smakowych o 14%, a naturalnych o 10%, zaś jeszcze dynamiczniej - o ponad 1/3 - napojów mlecznych.
Spośród najważniejszych produktów mleczarskich spadł w zasadzie tylko eksport serwatki (o 8%). Dane na wykresie dotyczą I półrocza br. i są wyrażone w tysiącach ton.

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!