Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dwa nowe sery o statusie chronionym - francuski i czeski

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 16-08-2010, 12:49
Dwa nowe sery o statusie chronionym - francuski i czeski

W dniu 4 sierpnia 2010 r. Komisja Europejska włączyła dwa sery do rejestru produktów o statusie chronionym. Jednym z nich jest francuski ser Mâconnais (rozporządzenie nr 698/2010), który otrzymał status Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP), a drugim czeskie „Olomoucké tvarůžky" (ChOG - Chronione Oznaczenie Geograficzne) - rozporządzenie Komisji (UE) nr 702/2010. Oba akty prawne wchodzą w życie 20. dnia po opublikowaniu - informuje FAMMU/FAPA.

Wytwarzane z surowego pełnego mleka koziego w regionie Burgundii sery „Mâconnais" mają postać niewielkich (50 do 65 g) wyrobów o charakterystycznej formie ściętego stożka, cechują się delikatną, białą, jednolitą, tłustą, gęstą, gładką masą o wyrazistym smaku.

O ile wobec przyznania serowi Mâconnais statusu ochronnego nie zgłoszono sprzeciwów, o tyle bardziej skomplikowana była sprawa z produktem czeskim. Uzasadniony sprzeciw wobec proponowanej rejestracji zgłosiły Niemcy i Austria. Po wdrożeniu przez Komisję Europejską odpowiedniej procedury weryfikacyjnej ustalono, iż czeska nazwa „Olomoucké tvarůžky" i niemiecka „Olmützer Quargel" stosowane są w odniesieniu do podobnych serów oraz że mają one wspólne historyczne źródła odnoszące się do miasta Ołomuniec w Republice Czeskiej. W sprzeciwie złożonym przez Austrię wykazano, że znaki towarowe zawierające określenie „Olmützer Quargel" zostały zarejestrowane przed złożeniem wniosku o rejestrację określenia „Olomoucké tvarůžky" jako chronione oznaczenie geograficzne.

W związku z tym dalsze istnienie nazwy „Olmützer Quargel" w przypadku rejestracji nazwy „Olomoucké tvarůžky" byłoby zagrożone. Ponadto z dowodów wynika, że nazwa „Olmützer Quargel" miała być stosowana w odniesieniu do produktu o pochodzeniu zbliżonym do „Olomoucké tvarůžky", który jednak z założenia nie miał wykorzystywać popularności tej drugiej nazwy. Z powyższych powodów oraz w myśl poszanowania zasady uczciwości i tradycyjnego stosowania postanowiono o przyznaniu maksymalnego pięcioletniego okresu przejściowego, w trakcie którego można nadal stosować określenie „Olmützer Quargel".

Podobał się artykuł? Podziel się!

WIĘCEJ INFORMACJI

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 834) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH