REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Dwa nowe sery w unijnym rejestrze ChNP, z Hiszpanii i Słowenii

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 07-10-2011, 19:18

W dniu 5 października 2011 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 986/2011 z dnia 30 września br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę "Queso Casín" - informuje FAMMU/FAPA.

REKLAMA

Specyficzny charakter tego, wytwarzanego w środkowo-wschodniej części gór Asturii produktu wynika ze ścisłego związku z obszarem geograficznym oraz specjalnej techniki produkcji. Jest to pełnotłusty, twardy lub półtwardy dojrzały ser wytwarzany z pełnego, niepasteryzowanego mleka krowiego w drodze koagulacji enzymatycznej i wyrabiania powstałej masy.

Mleko stosowane do wytwarzania tych serów pochodzi od krów ras Asturiana de la Montaña o Casina, Asturiana de los Valles oraz Frisona i ich krzyżówek.

Minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie to 45 proc., a białka min. 35 proc. Ser charakteryzuje nieregularny, dyskoidalno-cylindryczny kształt, delikatna, cienka i prawie nieistniejąca skórka, zwarta z masą wewnętrzną, wyrobiona struktura, wyrazisty i ostry smak oraz zapach, jest to jeden z najbardziej suchych i bogatych w białko serów w Hiszpanii (i na świecie). To 25 ser z Hiszpanii, któremu nadano status ChNP.

Tego samego dnia w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 987/2011 wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę "Nanoški sir".

Jest to twardy ser wyrabiany z mleka krowiego, o pikantnym i słonym smaku oraz czystym i dyskretnym aromacie. Ser ten ma kształt koła o średnicy 32-34 cm i wysokości 7-12 cm. Jego wnętrze jest barwy intensywnie żółtej, a konsystencja jest elastyczna, giętka, gładka i twarda.

W serze tym mogą występować dziury. Produkt wprowadzany jest do obrotu po co najmniej 60 dniach dojrzewania i musi zawierać co najmniej 60 % suchej masy oraz co najmniej 45 proc. tłuszczu w suchej masie. Mleko, z którego wyrabiany jest „Nanoški sir", produkowane jest na obszarze geograficznym znajdującym się pomiędzy: granicą słoweńsko-włoską, rzeką Soča oraz rzeką Idrijca. Wyznaczony obszar geograficzny, na którym wyrabiany jest „Nanoški sir", położony jest w obrębie obszaru geograficznego, na którym produkowane jest mleko. Jest to pierwszy słoweński ser w unijnym rejestrze ChNP. Rozporządzenia wchodzą w życie 20 dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (25 264) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH