Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dynamiczne spadki światowych cen mleka

  • Autor: FAMMU/FAPA
  • Data: 22-09-2014, 20:13
Dynamiczne spadki światowych cen mleka

W ubiegłym miesiącu, indeks cen żywności FAO osiągnął wartość 196,6 punktu, i był o 3,9 proc. niższy niż w analogicznym okresie 2013 roku, kiedy to znalazł się na poziomie 204,6 punktu. Indeks ten był o niespełna 3,6% niższy niż w lipcu 2014 r. Jest to piąty spadek w ujęciu miesięcznym po odnotowanym najwyższym od dziesięciu miesięcy wyniku w marcu (213 punktów) - informuje FAMMU/FAPA.

Zaobserwowane zniżki do wartości najniższej od września 2010 r. w największej mierze są efektem spadku cen mleka i przetworów mlecznych oraz cukru i olejów roślinnych, mniej dynamicznie spadały ceny zbóż, a ceny mięs wzrosły. Średnia wartość indeksu cen żywności FAO za 8 miesięcy bieżącego roku jest o 2,45% niższa niż w analogicznym okresie 2013 r. i wynosi 206,76 punktu.

Indeks cen przetworów mlecznych FAO w sierpniu osiągnął pułap o 11,2% mniejszy w stosunku do jego poziomu z lipca, wynosił 200,8 punktu, co było szóstym z rzędu spadkiem po obserwowanych na początku roku zwyżkach.

Znacznie bardziej gwałtowny spadek niż w poprzednich miesiącach związany jest z silnymi wzrostami produkcji mleka w krajach należących do czołówki światowych eksporterów przetworów mleczarskich przy ograniczonym popycie importowym.

Oprócz znaczących zwyżek dostaw na półkuli północnej, w tym w Unii Europejskiej i USA, korzystne warunki pogodowe na półkuli południowej sprzyjają zwiększaniu produkcji mleka na początku sezonu w Oceanii. Ponadto spadkowe tendencje cen wzmaga wprowadzone przez Rosję embargo na przetwory mleczne z UE, USA i Australii. Nie bez znaczenia dla całej sytuacji jest także zmniejszony import pełnotłustego mleka w proszku przez Chiny (największego importera PMP). Wartość indeksu cen przetworów mlecznych była w ósmym miesiącu 2014 roku na poziomie o 19,08% niższym niż w analogicznym okresie 2013 r. Przeciętna wartość indeksu cen przetworów mlecznych FAO za pierwsze osiem miesięcy 2014 roku osiągnęła poziom 245,7 punktu i była 3,64% wyższa niż w analogicznym okresie 2013 roku.

Dynamiczny spadek cen cukru (-5,7%) związany jest z perspektywą wzrostu produkcji w Indiach (drugi, po Brazylii największy producent cukru na świecie), a także w UE i Rosji. Dynamikę zniżek napędza dodatkowo niższy niż oczekiwano popyt importowy z Chin. Spadki produkcji cukru w Brazylii nie są w stanie zrównoważyć sytuacji na rynku. Spadek cen olejów roślinnych (-8%) spowodowany był przez zniżki cen oleju palmowego, sojowego i rzepakowego. Spadek cen oleju palmowego - najbardziej powszechnego w obrocie olejami jadalnymi -związany jest ze wzrostem produkcji w południowo-wschodniej Azji i niższym niż oczekiwano popycie importowym (głównie z Chin i Indii). Zniżki cen olejów sojowego i rzepakowego nastąpiły na skutek perspektyw większych dostaw w sezonie 2014/15.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 924) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH