Dynamiczny wzrost światowego rynku produktów kokosowych

Światowy rynek kokosów w roku 2019 będzie miał wartość 4 mld dol - informuje Rzeczpospolita cytując raport firmy Technavio.
Kokosy stanowią bazę pożywienia w krajach tropikalnych. W sytuacji trudnej dostępności np. mleka krowiego z powodzeniem je zastępują także tym, którzy nie tolerują laktozy. Zdaniem dietetyków to bardzo korzystne, bo mleko kokosowe ma znacznie więcej składników odżywczych, niż mleko krowie. Do swojego menu chce je wprowadzić sieć Starbucks.
Amerykański rynek produktów z kokosa jest wart dzisiaj 1,2 mld dolarów. I stale rośnie. Eksportowa cena mleka kokosowego, to dzisiaj 1,2 dol. za litr i podwoiła się w ostatnich 10 latach. Cena importu worka zawierającego 30 orzechów kokosowych w Tajlandii, gdzie przerabia się większość zbiorów i eksportuje na rynek amerykański i chiński wzrosła z 30 dol. jeszcze w marcu 2016 do 50 dol. obecnie. Przy rosnącym popycie z uprzemysłowionego świata kokosów robi się za mało.
Czytaj więcej na rp.pl

KOMENTARZE
Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!