REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Dyrektor IERiGŻ omawia dochodowość produkcji mleka

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 15-07-2014, 13:39
Dyrektor IERiGŻ omawia dochodowość produkcji mleka
Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej /fot.PTWP

Badania wskazują, że w latach 2012-2013 produkcja mleka była dochodowa, jednak wyraźne jest zróżnicowanie poziomu dochodu w gospodarstwach różniących się skalą produkcji, której miarą była wielkość stada krów. Według szacunku w okresie I-V 2014 roku - w porównaniu do roku 2013 - wyniki ekonomiczne produkcji mleka nie są gorsze - powiedział Andrzej Kowalski, dyrektor Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podczas sympozjum na temat sytuacji na rynku mleka.

REKLAMA

Podkreśla, że mleczność krów była głównym czynnikiem warunkującym poziom przychodów. Ich wysokość liczona na 1 krowę, pomiędzy dużą czyli pomiędzy 50 a 130 krów, a małą (5-10 krów) skalą - na korzyść dużej - różniła się aż 1,9-krotnie.

- Wyższa mleczność krów wiązała się z większą intensywnością produkcji, miarą były koszty bezpośrednie utrzymania 1 krowy. Wzrost tych kosztów determinował koszt pasz, w strukturze kosztów bezpośrednich koszt pasz oscyluje wokół 70 proc., natomiast w strukturze kosztów ogółem koszt pasz stanowi około 40 proc. W 2012r. przy małej skali produkcji (5-10 krów) cena mleka nie pokryła tego kosztu. W konsekwencji wartość sprzedanego mleka (4308 zł/krowę) nie pokryła kosztów utrzymania krowy. W roku 2013 oraz w okresie pięciu miesięcy 2014 roku taka sytuacja nie występuje. We wszystkich przedziałach skali wyraźna jest nadwyżka ceny mleka nad kosztem jego produkcji - mówił Andrzej Kowalski.

Pomimo sukcesywnie rosnących kosztów utrzymania krów, koszt wytworzenia 1 zł dochodu z działalności bez dopłat wraz ze wzrostem skali maleje; w dużej skali w porównaniu do małej był niższy: w 2012 r. - o 50 proc., w 2013 r. - o 44 proc., a w 2014 r. - o 41 proc. - Korzystny efekt skali jest wyraźnie widoczny - podkreślał prof. Kowalski.

Wraz ze wzrostem skali produkcji mleka w gospodarstwach rośnie jego opłacalność ale także poprawia się relacja ceny mleka do kosztu jego produkcji. Malejące w kolejnych przedziałach skali nakłady pracy oraz rosnący poziom dochodu z działalności bez dopłat liczony na jedną krowę zapewniły sukcesywny wzrost tego dochodu na jedną godzinę pracy własnej.

Przedstawił dane, z których wynikało, że wsparcie przez dopłaty do powierzchni paszowej nie wpłynęło w zasadniczy sposób na poprawę sytuacji dochodowej produkcji mleka. Ich siła oddziaływania największa była w przypadku produkcji mleka na małą skalę. Dopłaty umożliwiły wyższy stopień pokrycia, w przypadku małej skali - nakładów pracy własnej, a w dwóch pozostałych przedziałach, pozostałych czynników produkcji, tj. kosztu ziemi i kapitału.

Podkreślił, że aż w 12 krajach Unii Europejskiej koszty produkcji mleka przekroczyły wartość uzyskanej produkcji liczonej wg cen rynkowych.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (26 202) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH