Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor Infodome: Mleczarstwo konsoliduje się tylko w kryzysie

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 17-03-2011, 10:34
Dyrektor Infodome: Mleczarstwo konsoliduje się tylko w kryzysie
Joanna Nowak, prezes firmy analitycznej Infodome

Teraz jest dobry czas na konsolidacje branży mleczarskiej. Niestety firmy myślą o tym gdy jest kryzys i gdy czują, że mogą wypaść z rynku, ale wówczas jest już za późno - uważa Joanna Nowak, prezes firmy analitycznej Infodome.

- Największą intensyfikację fuzji wśród zakładów mleczarskich zaobserwowano w latach 2003-2004, co można bezpośrednio łączyć się z akcesją Polski do Unii Europejskiej i wprowadzeniem kwot mlecznych, a tym samym intensywną rywalizacją mleczarni o surowiec mleczny. Większą ilość procesów fuzji i przejęć można również zaobserwować w 2008 r., co prawdopodobnie miało związek z poprawą opłacalności przetwórstwa wynikającą z rekordowych wzrostów cen w 2007 r. oraz z drugiej strony bardzo trudną sytuacją na rynku mleka w 2008 roku - mówiła Joanna Nowak, podczas konferencji Polskiej Izby Mleka, która odbyła się 15 marca 2011 r. w Warszawie.

W wyniku restrukturyzacji i procesów integracyjnych ilość mleczarni zmniejszyła się w latach 1995-2008 o około 34 proc. Największe 3 firmy na rynku (Mlekpol, Mlekovita, Danone) mają łącznie tylko 26 proc. udział w przychodach sektora. Największe mleczarnie Polsce (Mlekpol i Mlekovita) są kilkanaście razy mniejsze niż największe firmy mleczarskie w Unii Europejskiej.

W ostatnim dziesięcioleciu przedsiębiorstwa uzyskujące obrót artykułami mleczarskimi na poziomie co najmniej100 mln zł zwiększyły swój udział w liczbie przedsiębiorstw mleczarskich z 5 do 24 proc., a udział w przychodach branży z 28 do 76 proc.

Wzrósł przeciętny przerób mleka przez statystyczną mleczarnię z około 18 mln l mleka w 1995 r. do blisko 40 mln litrów rocznie w 2008 r.

Proces restrukturyzacji i modernizacji produkcji mleka nie jest jeszcze zakończony, a jego celem w najbliższych latach będzie poprawa efektywności produkcji. W szczególności dotyczy to koncentracji produkcji w gospodarstwach średnich i dużych.

W okresie 2004-2009 liczba gospodarstw z krowami spadła o 30 proc. do 495.000. Średnia wielkość stada krów w gospodarstwie wzrosła z 4 do 4,5 krowy.

Wzrost koncentracji potwierdza również znaczny spadek ilości dostawców mleka dla przemysłu mleczarskiego. W roku gospodarczym 2009/10 liczba gospodarstw posiadających kwotę produkcji mleka wyniosła 192 tysięcy, czyli 46 proc. mniej w porównaniu z rokiem 2004/05.

Podobał się artykuł? Podziel się!

CENY HURTOWE

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (18 860) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH