Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor J.S. Hamilton: Jakości powinni polnować wszyscy

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 01-09-2010, 11:27
Dyrektor J.S. Hamilton: Jakości powinni polnować wszyscy

Sformułowania ustawy o bezpieczeństwie żywności nakładają na wszystkich odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności - producentów i dystrybutorów, służby kontroli jakości, urzędy - obowiązek stałego śledzenia informacji o zagrożeniach bezpieczeństwa żywności, aktualnego stanu wiedzy w tej dziedzinie - powiedział serwisowi portalspozywczy.pl dr Stanisław Kmieciak, dyrektor ds. Badań i Rozwoju Laboratoria J.S. Hamilton Poland LTD.

Wymagania i procedury niezbędne dla zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia w Polsce określa ustawa z dnia 25 sierpnia 2006 z późniejszymi zmianami. Jest ona zgodna z przepisami rozporządzenia (WE) nr 178/2002 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. Ustawa definiuje wymagania zdrowotne żywności, wymagania dotyczące przestrzegania zasad higieny przy produkcji żywności oraz materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, a także określa zasady urzędowej kontroli żywności w Polsce. W świetle ustawy zabrania się wprowadzania do obrotu środków spożywczych nie spełniających wymagań zdrowotnych, a także stosowania ich do produkcji innych środków spożywczych.

Dużym wyzwaniem dla monitoringu bezpieczeństwa żywności są niewątpliwie sformułowania art. 7 wspomnianej ustawy. Na podstawie tego artykułu można zawiesić lub ograniczyć obrót również takimi środkami spożywczymi, które spełniają wymagania zdrowotne określone w przepisach ustawy lub rozporządzeń unijnych, jeżeli na podstawie nowych informacji lub po dokonaniu ponownej oceny dotychczasowych informacji zaistnieją dostateczne podstawy do stwierdzenia, że środek spożywczy może zagrażać zdrowiu lub życiu człowieka. To samo odnosi się do znajdujących się w obrocie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla których nie określono szczegółowych wymagań zdrowotnych, jeśli istnieją dostateczne podstawy do stwierdzenia, że nie są one odpowiednie do zaspokajania szczególnych potrzeb żywieniowych zgodnie z przeznaczeniem lub zagrażają zdrowiu lub życiu człowieka.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (23 885) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH