Dyrektor Krones o kierunku rozwoju technologii w mleczarstwie

Technologie w branży spożywczej, w tym w mleczarstwie, będą się rozwijały w kierunku zwiększania wydajności, lepszemu wykorzystywaniu składników żywności i ekologii - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Ludwik Majorczyk, członek zarządu i dyrektor generalny Krones Sp. z o.o.
Technologie w mleczarstwie, i nie tylko, będą rozwijały się w kilku kierunkach. Należałoby wspomnieć o zwiększaniu wydajności linii produkcyjnych przy minimalizacji niezbędnych nakładów energetycznych, surowcowych (prąd, woda, para, opakowania) - co przyczyniać się będzie do wzrostu rentowności.
Zdaniem dyrektora Majorczyka, kolejnym kierunkiem rozwoju będzie stosowanie technologii pozwalających zachować naturalne wartościowe składniki produktów. - Kluczowy będzie aspekt jakościowy pozwalający podnieść konkurencyjność oferty w otoczeniu rynkowym - dodaje.
Następnym dominującym kierunkiem będzie wykorzystywanie technologii minimalizującej wpływ działalności zakładu na środowisko. Cechą przemysłu spożywczego jest bezpośrednie powiązanie jakości surowców, a co za tym idzie i produktów od jakości środowiska. - Jako przykład chciałby podać tutaj działanie naszej firmy. Już w 2008 roku firma Krones wprowadziła program Enviro mający na celu ustanowienie standardu w obszarze zapotrzebowania maszyn na energię i media oraz utrzymanie ich przyjaznego wpływu na ekologię. W ramach tego programu powołano zespoły projektowe analizujące produkty i systemy, aby stwierdzić, jakim wymaganiom muszą one sprostać pod kątem wydajności, oszczędności zasobów, ergonomii, całkowitego kosztu posiadania oraz zwrotu z inwestycji - mówi Ludwik Majorczyk.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE: (1)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (1)