Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor Mleczarni Turek o kadrach dla mleczarstwa

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 03-04-2013, 11:22
Dyrektor Mleczarni Turek o kadrach dla mleczarstwa
Marcin Czarnecki, dyrektor generalny Mleczarni Turek /fot.żelaznastudio

W opinii Marcina Czarneckiego, dyrektora generalnego Mleczarni Turek, rynek mleczarski jest mało atrakcyjny dla młodych ludzi. Słowo mleczarnia kojarzy się z małym, zacofanym zakładem na prowincji. - We Francji działa kilka ogromnych szkół, które na bieżąco kształcą ludzi dla mleczarstwa. Tam jest ogromna ilość młodych ludzi, którzy najczęściej zostają w tej branży. W Polsce tylko Uniwersytet Warmińsko-Mazurski kształci w tym kierunku - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Marcin Czarnecki, dyrektor generalny Mleczarni Turek.

Wydaje mi się, że biznes mleczarski jest wielopokoleniowy, jest coś takiego, że produkcja mleka przechodzi z ojca na syna. To bardzo dobrze widać po naszych dostawcach mleka - mówi.

Z punktu widzenia przetwórców mleka, są dwa kawałki wiedzy: jest wiedza bardzo specyficzna związana z mleczarstwem, którą trzeba mieć, ale z drugiej strony jest wiedza bardzo uniwersalna związana z zarządzaniem, finansami, marketingiem czy sprzedażą. - Aby odnosić sukces w tym biznesie, potrzebne jest jedno i drugie. Jeśli ktoś ma uniwersalną wiedzę wyniesioną z innej firmy to, może się mleczarstwa douczyć - uważa Marcin Czarnecki.

- Jeżeli szukamy kogoś do fabryki, to szukamy osób wykształconych chociaż pokrewnie np. technologii żywności. Jednak gdy poszukujemy kogoś do finansów czy marketingu, to liczą się głównie kompetencji kierunkowe - zaznacza.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (3)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • czytelnik 17-04-2014, 11:45:
mleczarstwo to znęcanie się nad zwierzętami
  • gość 04-04-2013, 17:11:
Mleczarstwo to nie zamiatanie ulicy którego każdy może się douczyć
  • Technolog Żywności 03-04-2013, 20:12:
"Biznes mleczarski jest wielopokoleniowy, jest coś takiego, że" przetwórstwo mleka przechodzi z ojca na syna w firmie współpracującej z mleczarstwem a fachowców w ogóle sie nie ceni, są nisko opłacani i jest problem z awansowaniem, technolodzy żywności przechodzą do innych branż np. chemicznej. Kumoterstwo i tyle.

Zobacz wszystkie komentarze (3)

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (24 444) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 267)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH