Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor OSM Piątnica o produkcji ekologicznego mleka

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 20-11-2015, 11:20
Dyrektor OSM Piątnica o produkcji ekologicznego mleka
Tomasz Głasek, dyrektor handlowy OSM Piątnica /fot.PTWP

Taka produkcja jest obarczona wieloma problemami. Jednym z nich jest ogromna sezonowość produkcji surowca. Teraz skupujemy niewiele więcej niż połowę ilości mleka, jaką kupowaliśmy w lipcu – jest to tylko kilka tysięcy litrów co dwa dni - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Tomasz Głasek, dyrektor handlowy OSM Piątnica.

Podkreśla, że produkcja ekologicznego mleka powoduje wyraźny spadek wydajności krów. Dodatkowo skup jest bardzo rozrzucony, więc droga, jaką musi wykonać cysterna jest długa, co w istotny sposób zwiększa koszty. - Produkcję mleka ekologicznego traktujemy jako sprawę wizerunkową, która ma utrwalić wśród świadomych konsumentów obraz naszej spółdzielni, jako firmy produkującej wyroby naturalne, blisko przyrody i ludzi – zaznacza Tomasz Głasek.

- Szukamy teraz rolników, którzy chcieliby przejść na produkcję ekologiczną, ale pamiętajmy, że jest to długi proces. Trzy lata temu udało się nam przekonać pierwszą grupę 33 rolników, teraz rozmawiamy z kolejnymi. Wiele zależy od opłacalności takiej produkcji w tej pierwszej grupie. Dzisiaj trudno zapewne ją oszacować , ale jestem przekonany, że za jakiś czas inni hodowcy będą rozmawiać z tymi rolnikami, w celu zasięgnięcia ich opinii co do opłacalności hodowli ekologicznej – zaznacza dyrektor handlowy OSM Piątnica.

 W jego opinii, ekologiczna produkcja jest znacznie bardziej korzystna dla lokalnego środowiska naturalnego, ale nie ma pewności co do samego rynku i opłacalności produkcji takiego mleka. Należy pamiętać, że proces certyfikacji trawa dwa lata. Przez ten okres cały czas spada wydajność krów, można stosować pasze tylko z własnego gospodarstwa, nie można także rozbudowywać stada - wolno jedynie nabyć jedną krowę w określonym przedziale czasu. Na pewno produkcja ekologiczna jest mniej kosztowna – m.in. nie kupuje się pasz i nawozów sztucznych. Z drugiej należy pamiętać, że wydajność produkcji tu jest znacząco mniejsza. - Nie mamy jednak informacji na temat rentowności tych gospodarstw. Za mleko ekologiczne, które skupujemy od certyfikowanych gospodarstw, płacimy około 30 proc. więcej, niż za surowiec z konwencjonalnej produkcji – mówi Tomasz Głasek.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE: (9)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • mleczkomleczko 24-04-2017, 14:29:
Oczywiście żeby mieć 2 zł za litr eko mleka musi mieć certyfikat dzięki któremu mleczarnia uwierzy że to eko mleko
  • toiovo 24-01-2017, 10:30:
Mleko od rolnika kupuję niedrogo 2 zł za litr.
  • toiovo 24-01-2017, 10:24:
Mleko prosto od rolnika kosztuje max. 3 zł za litr. Widziałem ogłoszenie mleko 0.50 zł za litr i to swojskie!!

Zobacz wszystkie komentarze (9)

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 451) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 270)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH