Partnerzy portalu
partner portalu partner portalu partner portalu

Partnerzy serwisu

partner serwisu partner serwisu
Mleko

Dyrektor OSM Piątnica o produkcji ekologicznego mleka

Taka produkcja jest obarczona wieloma problemami. Jednym z nich jest ogromna sezonowość produkcji surowca. Teraz skupujemy niewiele więcej niż połowę ilości mleka, jaką kupowaliśmy w lipcu – jest to tylko kilka tysięcy litrów co dwa dni - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Tomasz Głasek, dyrektor handlowy OSM Piątnica.

Dyrektor OSM Piątnica o produkcji ekologicznego mleka
Tomasz Głasek, dyrektor handlowy OSM Piątnica /fot.PTWP

Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
Data: 20-11-2015, 11:20

Podkreśla, że produkcja ekologicznego mleka powoduje wyraźny spadek wydajności krów. Dodatkowo skup jest bardzo rozrzucony, więc droga, jaką musi wykonać cysterna jest długa, co w istotny sposób zwiększa koszty. - Produkcję mleka ekologicznego traktujemy jako sprawę wizerunkową, która ma utrwalić wśród świadomych konsumentów obraz naszej spółdzielni, jako firmy produkującej wyroby naturalne, blisko przyrody i ludzi – zaznacza Tomasz Głasek.

- Szukamy teraz rolników, którzy chcieliby przejść na produkcję ekologiczną, ale pamiętajmy, że jest to długi proces. Trzy lata temu udało się nam przekonać pierwszą grupę 33 rolników, teraz rozmawiamy z kolejnymi. Wiele zależy od opłacalności takiej produkcji w tej pierwszej grupie. Dzisiaj trudno zapewne ją oszacować , ale jestem przekonany, że za jakiś czas inni hodowcy będą rozmawiać z tymi rolnikami, w celu zasięgnięcia ich opinii co do opłacalności hodowli ekologicznej – zaznacza dyrektor handlowy OSM Piątnica.

 W jego opinii, ekologiczna produkcja jest znacznie bardziej korzystna dla lokalnego środowiska naturalnego, ale nie ma pewności co do samego rynku i opłacalności produkcji takiego mleka. Należy pamiętać, że proces certyfikacji trawa dwa lata. Przez ten okres cały czas spada wydajność krów, można stosować pasze tylko z własnego gospodarstwa, nie można także rozbudowywać stada - wolno jedynie nabyć jedną krowę w określonym przedziale czasu. Na pewno produkcja ekologiczna jest mniej kosztowna – m.in. nie kupuje się pasz i nawozów sztucznych. Z drugiej należy pamiętać, że wydajność produkcji tu jest znacząco mniejsza. - Nie mamy jednak informacji na temat rentowności tych gospodarstw. Za mleko ekologiczne, które skupujemy od certyfikowanych gospodarstw, płacimy około 30 proc. więcej, niż za surowiec z konwencjonalnej produkcji – mówi Tomasz Głasek.

Podobał się artykuł? Podziel się!

więcej informacji:

Tomasz Głasek RSS ALERT    /    OSM Piątnica RSS ALERT    /    ekologiczne mleko RSS ALERT    /    ekologiczne rolnictwo RSS ALERT    /    produkcja ekologiczna RSS ALERT    /    cena ekologicznego mleka RSS ALERT

KOMENTARZE (9)

  • Jin 2015-11-20 14:21:22
    Dla mnie pojęcie mleka ekologicznego jest bardzo kontrowersyjne. Dla przeciętnego klienta sugeruje to, że każde inne mleko może być wytworzone w \"nieekologiczny\" sposób. Naprawdę nie przekonuje mnie ta nazwa. Jak w takim razie razie nazwać pozostałą zdecydowaną większość mleka sprzedawaną na rynku?
  • Dietetyk 2015-11-20 16:51:47
    Mleko PRZEMYSŁOWE, stawia się 200 krów w nowoczesnej oborze, automaty wydzielają bydłu mieszankę paszową zoptymalizowaną do osiągnięcia jak największej wydajności, roboty doją krowy , następnie mleko uboższe w witaminy i minerały ze względu na proces żywieniowy trafia do mleczarni gdzie dodatkowo odciąga się z takiego mleka jeszcze pozostały tłuszcz i białko, kolejnym etapem jest pasteryzacja czyli wykończenie wszystkich pozostałych szkodliwych ale też i dobroczynnych bakterii, po to aby mleko w przezroczystym pecie mogło stać przez 20 dni na półce bądź 6 miesięcy w kartonie pozbawione większości wartości odżywczych. W tym wypadku pijecie białą wodę. MLEKO EKOLOGICZNE - krówka daje tyle mleka ile zje na wolnym wybiegu zielonej nie zanieczyszczonej chemią trawki, mleko w mleczarni poddawane jest procesowi mikro filtracji gdzie wszystkie szkodliwe bakterie są usuwane, następnie z takimi samymi wartościami tłuszczu i białka oraz witaminami jest pakowane w nieprzezroczystą butelkę aby mogło postać w sklepie 14 dni. Mlekiem najbardziej zbliżonym smakiem i parametrami do mleka EKO jest ogólnodostępne mleko wiejskie 3,2%, mikro-filtrowane i zamknięte w nieprzezroczystą butelkę. (w innym przypadku po 3 dniach mleko by się skwasiło jak kiedyś w szklanych butelkach) POMYŚLCIE CO PIJECIE W BUTELKACH PET !!!
  • Technolog Żywności 2015-11-21 09:58:19
    #Dietetyk. Nie wiem na ile z Ciebie wykształcony dietetyk, czy po prostu osoba po kursie. Generalnie brakuje Ci trochę wiedzy. Mleko, podobnie jak jaja w chodolwi ekologicznej są mniej bezpieczne pod względem mikrobiologicznym. Nie ma czegoś takiego jak nie skażona chemią trawa. NA chłopski rozum, jeśli dany rolnik prowadzi produkcje ekologiczną na swoim polu, a jego sąsiad nie to jego trawa nie jest skażona chemią? Z drugiej strony pytanie w jakim stopniu mamy skażone gleby, ale w tej kwestii nie mam wiedzy, więc nie chcę nikogo wprowadzać w błąd. Mleko z produkcji ekologicznej jest mniej bezpieczne ze względu właśnie na ta TRAWKĘ. Ludziom się wydaje, że jeśli zwierze je wszystko co zielone to lepiej. Nie do końca tak jest: 1. Trawa ma na pewno znacznie więcej zanieczyszczeń mikrobiologicznych niż pasza od producenta (dlaczego? Producent musi stawiać na jakość jeśli chce się utrzymać na rynku wiec sprzedaje produkt bezpieczny). Trawy nikt nie konroluje i znajduje się na niej wiele toksyn które przedostają się do mleka. 2. Kwestia antybiotyków. Teoretycznie w produkcji ekologicznej nie można ich stosować, jednakże badania wskazują na to, że nie zawsze jest to przestrzegane ( a jednak płacimy krocie za takie mleko). 3. Znaczne straty wartości odżywczych? Jakie straty?! Mleko w kartonach poddane jest sterylizacji UHT w systemie HTST ( wysoka temperatura, krotki czas dzialania). Faktem jest, że mleko takie osiąga wysoką temperaturę, ale przez bardzo krótki czas przez co nie ma praktycznie strat wartości odżywczych, a jeśli są to minimalne. 4. Straty dobrych bakterii. Wydaje mi się, że to prawda, jednakże nie tylko mleko ekologiczne jest poddawane mikropasteryzacji (mechaniczne zatrzymanie drobnoustrojów na filtrze + pasteryzacja w niskiej temperaturze). Mleko z produkcji intensywnej również jest często poddawane takiemu wyjałowieniu. PO za tym można dokupić jogurt naturalny i mamy wszystie niezbędne nam bakterię o działaniu probiotycznym. NA sam koniec CENA: * Mleko tradycyjne koszt 2-3,50zł * Mleko ekologiczne 5-6zł
  • Dietetyk 2015-11-23 09:55:14
    Proponuje jednak nieco doczytać: Gleba z gospodarstwa ekologicznego jest wielokrotnie badana i musi spełniać określone parametry aby uzyskać certyfikat! Antybiotyk? nie ma możliwości aby antybiotyki były obecne w takim mleku gdyżż pierwszy test jaki jest robiony przed przepompowaniem mleka do zakładu to sprawdzenie właśnie ich obecności oraz wielu innych parametrów. Mleko z certyfikatem EKO, przechodzi wile badań zanim otrzyma odpowiedni znaczek, co innego mleko na bazarze od gospodarza bez jakiego jakiegokolwiek nadzoru. Proponuję wcześniej spróbować takiego mleka, zapewniam różnica w smaku jest znacząca, a cena jest adekwatna do nakładów i kosztów produkcji, przewozu i zapakowania takiego mleka. Dla równie wymagających jakości i smaku polecam niewiele odbiegające parametrami i smakiem 2x tańsze mleko wiejskie 3,2% tego samego producenta.
  • Paweł 2015-12-01 09:19:32
    Panie \"Dietetyku\" 1. W ilu oborach w Polsce wykorzystywane są roboty dojące? To więcej niż 1% gospodarstw produkujących mleko w naszym kraju? Żywienie bydła mlecznego opiera się na dwóch rodzajach paszy: treściwej (sypka) i paszach objętościowych (zielonki, sianokiszonki itd.) - i z pewnością nie ma co tego sposobu karmienia demonizować. Poza tym roboty, nie mają służyć tuczeniu krowy pod kątem wydajności. Mają brać pod uwagę również dobrostan zwierzęcia - np. eliminować udój w sytuacji zapalenia wymienia, zbyt dużej ilości komórek somatycznych lub bakterii. 2. Mleka w mleczarni nikt nie gotuje przez dwie godziny przed zapakowaniem a jedynie szybko podgrzewa i wychładza - witamin trochę ubywa, ale nie znikają. Minerały mają się dobrze.. Najbardziej obrywają bakterie, dlatego mleko może stać w PET-cie 20 dni. Polecam Ci Dietetyku mleko poddane mikrofiltracji i pasteryzacji w niskiej temperaturze. Jest zdecydowanie smaczniejsze. 3. Odciąganie tłuszczu i białka to nic innego jak normalizacja mleka. Po to, żeby miało pożądaną przez konsumenta ilość tłuszczu (ludzie preferują jednak mleko z 2 a nie 4% tłuszczu. To odciągnięte to śmietana, ale jakoś nikt nikogo nie odsądzał od czci i wiary, kiedy dawniej \"zbierano\" z mleka śmietanę. Ten proces, choć przemysłowy, jest analogiczny. 4. Mleko sprzedawane na bazarach nie jest żadnym ekologicznym mlekiem. Chyba, że rozumiesz pod tym pojęciem, niemycie rąk podczas udoju przez właściciela krowy. Produkcja Piątnicy jak sami podkreślają, ma charakter wizerunkowy. 30% więcej za mmleko dla rolnika, nie zagwarantuje rozwoju takiemu gospodarstwu. Stawka za litr wwyższa, ale mleka dużo mniej. Mniej wydasz na nawozy, więcej na certyfikacje kontrole itp. Do tego dochodzi ograniczony dostęp do paszy (objętościowej) i bardzo duże wahania wielkości dojonego mleka poza okresem wypasu. Mleko z Piątnicy kosztuje ponad 4 zł za litr. I wystarczy go na jedno większe blokowisko w Warszawie, przy założeniu, że co piąty mieszkaniec wypije dwie szklanki dziennie. 5. Nie kupuję mleka z mlekomatu ani na bazarku. Nie wiem co to za mleko, nie wiem czym karmione są krowy. Kupując z pewnej mleczarni, wiem, że mleko ma w skupie właściwe parametry (tłuszcz, laktoza, białko, mikrobiologia). Do tego utrzymany jest właściwy rygor sanitarny. Rozumiem, że EKO jest modne, ale często wyobrażenia konsumenta i to co faktycznie dostaje jako eko, to dwa światy (w cenie EKO). Raz jeszcze polecam MLEKO po mikrofiltracji i pasteryzacji w niskiej temperaturze. Pomijając kwestie nietolerancji laktozy u pewniej części ludzi, mało jest tak bezpiecznych produktów MLEKO EKOLOGICZNE - krówka daje tyle mleka ile zje na wolnym wybiegu zielonej nie zanieczyszczonej chemią trawki, mleko w mleczarni poddawane jest procesowi mikro filtracji gdzie wszystkie szkodliwe bakterie są usuwane, następnie z takimi samymi wartościami tłuszczu i białka oraz witaminami jest pakowane w nieprzezroczystą butelkę aby mogło postać w sklepie 14 dni. Mlekiem najbardziej zbliżonym smakiem i parametrami do mleka EKO jest ogólnodostępne mleko wiejskie 3,2%, mikro-filtrowane i zamknięte w nieprzezroczystą butelkę. (w innym przypadku po 3 dniach mleko by się skwasiło jak kiedyś w szklanych butelkach) POMYŚLCIE CO PIJECIE W BUTELKACH PET !!!

PISZESZ DO NAS Z ADRESU IP: 54.147.29.160
Dodając komentarz, oświadczasz, że akceptujesz regulamin forum

subskrybuj portalspozywczy.pl

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku



Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


NEWSLETTER

Zamów newsletter z najciekawszymi i najlepszymi tekstami naszego portalu.

Drodzy Użytkownicy!

W związku z odwiedzaniem naszych serwisów internetowych przetwarzamy Twój adres IP, pliki cookies i podobne dane nt. aktywności lub urządzeń użytkownika. Jeżeli dane te pozwalają zidentyfikować Twoją tożsamość, wówczas będą traktowane jako dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady 2016/679 (RODO).

Administratora tych danych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz w Polityce Prywatności pod tym linkiem.

Jeżeli korzystasz także z innych usług dostępnych za pośrednictwem naszych serwisów, przetwarzamy też Twoje dane osobowe podane przy zakładaniu konta, rejestracji na eventy, zamawianiu prenumeraty, newslettera, alertów oraz usług online (w tym Strefy Premium, raportów, rankingów lub licencji na przedruki).

Administratorów tych danych osobowych, cele i podstawy przetwarzania oraz inne informacje wymagane przez RODO znajdziesz również w Polityce Prywatności pod tym linkiem. Dane zbierane na potrzeby różnych usług mogą być przetwarzane w różnych celach, na różnych podstawach oraz przez różnych administratorów danych.

Pamiętaj, że w związku z przetwarzaniem danych osobowych przysługuje Ci szereg gwarancji i praw, a przede wszystkim prawo do sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych. Prawa te będą przez nas bezwzględnie przestrzegane. Jeżeli więc nie zgadzasz się z naszą oceną niezbędności przetwarzania Twoich danych lub masz inne zastrzeżenia w tym zakresie, koniecznie zgłoś sprzeciw lub prześlij nam swoje zastrzeżenia pod adres odo@ptwp.pl.

Zarząd PTWP-ONLINE Sp. z o.o.