REKLAMA

Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

REKLAMA

Dyrektor OSM Piątnica o produkcji ekologicznego mleka

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 20-11-2015, 11:20
Dyrektor OSM Piątnica o produkcji ekologicznego mleka
Tomasz Głasek, dyrektor handlowy OSM Piątnica /fot.PTWP

Taka produkcja jest obarczona wieloma problemami. Jednym z nich jest ogromna sezonowość produkcji surowca. Teraz skupujemy niewiele więcej niż połowę ilości mleka, jaką kupowaliśmy w lipcu – jest to tylko kilka tysięcy litrów co dwa dni - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Tomasz Głasek, dyrektor handlowy OSM Piątnica.

REKLAMA

Podkreśla, że produkcja ekologicznego mleka powoduje wyraźny spadek wydajności krów. Dodatkowo skup jest bardzo rozrzucony, więc droga, jaką musi wykonać cysterna jest długa, co w istotny sposób zwiększa koszty. - Produkcję mleka ekologicznego traktujemy jako sprawę wizerunkową, która ma utrwalić wśród świadomych konsumentów obraz naszej spółdzielni, jako firmy produkującej wyroby naturalne, blisko przyrody i ludzi – zaznacza Tomasz Głasek.

- Szukamy teraz rolników, którzy chcieliby przejść na produkcję ekologiczną, ale pamiętajmy, że jest to długi proces. Trzy lata temu udało się nam przekonać pierwszą grupę 33 rolników, teraz rozmawiamy z kolejnymi. Wiele zależy od opłacalności takiej produkcji w tej pierwszej grupie. Dzisiaj trudno zapewne ją oszacować , ale jestem przekonany, że za jakiś czas inni hodowcy będą rozmawiać z tymi rolnikami, w celu zasięgnięcia ich opinii co do opłacalności hodowli ekologicznej – zaznacza dyrektor handlowy OSM Piątnica.

 W jego opinii, ekologiczna produkcja jest znacznie bardziej korzystna dla lokalnego środowiska naturalnego, ale nie ma pewności co do samego rynku i opłacalności produkcji takiego mleka. Należy pamiętać, że proces certyfikacji trawa dwa lata. Przez ten okres cały czas spada wydajność krów, można stosować pasze tylko z własnego gospodarstwa, nie można także rozbudowywać stada - wolno jedynie nabyć jedną krowę w określonym przedziale czasu. Na pewno produkcja ekologiczna jest mniej kosztowna – m.in. nie kupuje się pasz i nawozów sztucznych. Z drugiej należy pamiętać, że wydajność produkcji tu jest znacząco mniejsza. - Nie mamy jednak informacji na temat rentowności tych gospodarstw. Za mleko ekologiczne, które skupujemy od certyfikowanych gospodarstw, płacimy około 30 proc. więcej, niż za surowiec z konwencjonalnej produkcji – mówi Tomasz Głasek.

KOMENTARZE: (6)

Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!

  • Nika 13-07-2016, 13:10:
Do Pawła: Piję mleko z mlekomatu - pycha. Kwaśne mleko wychodzi z niego rewelacyjne. Polecam spróbować. Mleko pochodzi z ekologicznych gospodarstw z Drawska (przynajmniej to na rynek szczeciński) i np. Społem Szczecin podaje w swoich materiach dokładne namiary tych gospodarstw, więc wiem skąd je biorą, nawet bardziej niż anonimowe dla mnie 33 gospodarstwa Piątnicy. Ale to z Piątnicy też piję i mi smakuje, tylko jest droższe.
  • Paweł 01-12-2015, 09:19:
Panie "Dietetyku"
1. W ilu oborach w Polsce wykorzystywane są roboty dojące? To więcej niż 1% gospodarstw produkujących mleko w naszym kraju? Żywienie bydła mlecznego opiera się na dwóch rodzajach paszy: treściwej (sypka) i paszach objętościowych (zielonki, sianokiszonki itd.) - i z pewnością nie ma co tego sposobu karmienia demonizować. Poza tym roboty, nie mają służyć tuczeniu krowy pod kątem wydajności. Mają brać pod uwagę również dobrostan zwierzęcia - np. eliminować udój w sytuacji zapalenia wymienia, zbyt dużej ilości komórek somatycznych lub bakterii.

2. Mleka w mleczarni nikt nie gotuje przez dwie godziny przed zapakowaniem a jedynie szybko podgrzewa i wychładza - witamin trochę ubywa, ale nie znikają. Minerały mają się dobrze.. Najbardziej obrywają bakterie, dlatego mleko może stać w PET-cie 20 dni. Polecam Ci Dietetyku mleko poddane mikrofiltracji i pasteryzacji w niskiej temperaturze. Jest zdecydowanie smaczniejsze.

3. Odciąganie tłuszczu i białka to nic innego jak normalizacja mleka. Po to, żeby miało pożądaną przez konsumenta ilość tłuszczu (ludzie preferują jednak mleko z 2 a nie 4% tłuszczu. To odciągnięte to śmietana, ale jakoś nikt nikogo nie odsądzał od czci i wiary, kiedy dawniej "zbierano" z mleka śmietanę. Ten proces, choć przemysłowy, jest analogiczny.

4. Mleko sprzedawane na bazarach nie jest żadnym ekologicznym mlekiem. Chyba, że rozumiesz pod tym pojęciem, niemycie rąk podczas udoju przez właściciela krowy. Produkcja Piątnicy jak sami podkreślają, ma charakter wizerunkowy. 30% więcej za mmleko dla rolnika, nie zagwarantuje rozwoju takiemu gospodarstwu. Stawka za litr wwyższa, ale mleka dużo mniej. Mniej wydasz na nawozy, więcej na certyfikacje kontrole itp. Do tego dochodzi ograniczony dostęp do paszy (objętościowej) i bardzo duże wahania wielkości dojonego mleka poza okresem wypasu. Mleko z Piątnicy kosztuje ponad 4 zł za litr. I wystarczy go na jedno większe blokowisko w Warszawie, przy założeniu, że co piąty mieszkaniec wypije dwie szklanki dziennie.

5. Nie kupuję mleka z mlekomatu ani na bazarku. Nie wiem co to za mleko, nie wiem czym karmione są krowy. Kupując z pewnej mleczarni, wiem, że mleko ma w skupie właściwe parametry (tłuszcz, laktoza, białko, mikrobiologia). Do tego utrzymany jest właściwy rygor sanitarny. Rozumiem, że EKO jest modne, ale często wyobrażenia konsumenta i to co faktycznie dostaje jako eko, to dwa światy (w cenie EKO). Raz jeszcze polecam MLEKO po mikrofiltracji i pasteryzacji w niskiej temperaturze. Pomijając kwestie nietolerancji laktozy u pewniej części ludzi, mało jest tak bezpiecznych produktów



MLEKO EKOLOGICZNE - krówka daje tyle mleka ile zje na wolnym wybiegu zielonej nie zanieczyszczonej chemią trawki, mleko w mleczarni poddawane jest procesowi mikro filtracji gdzie wszystkie szkodliwe bakterie są usuwane, następnie z takimi samymi wartościami tłuszczu i białka oraz witaminami jest pakowane w nieprzezroczystą butelkę aby mogło postać w sklepie 14 dni.

Mlekiem najbardziej zbliżonym smakiem i parametrami do mleka EKO jest ogólnodostępne mleko wiejskie 3,2%, mikro-filtrowane i zamknięte w nieprzezroczystą butelkę. (w innym przypadku po 3 dniach mleko by się skwasiło jak kiedyś w szklanych butelkach)

POMYŚLCIE CO PIJECIE W BUTELKACH PET !!!
  • Dietetyk 23-11-2015, 09:55:
Proponuje jednak nieco doczytać:

Gleba z gospodarstwa ekologicznego jest wielokrotnie badana i musi spełniać określone parametry aby uzyskać certyfikat!

Antybiotyk? nie ma możliwości aby antybiotyki były obecne w takim mleku gdyżż pierwszy test jaki jest robiony przed przepompowaniem mleka do zakładu to sprawdzenie właśnie ich obecności oraz wielu innych parametrów.

Mleko z certyfikatem EKO, przechodzi wile badań zanim otrzyma odpowiedni znaczek, co innego mleko na bazarze od gospodarza bez jakiego jakiegokolwiek nadzoru.

Proponuję wcześniej spróbować takiego mleka, zapewniam różnica w smaku jest znacząca, a cena jest adekwatna do nakładów i kosztów produkcji, przewozu i zapakowania takiego mleka.

Dla równie wymagających jakości i smaku polecam niewiele odbiegające parametrami i smakiem 2x tańsze mleko wiejskie 3,2% tego samego producenta.

Zobacz wszystkie komentarze (6)

REKLAMA
REKLAMA
PARTNER SERWISU
REKLAMA

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


REKLAMA
Oferty pracy (28 952) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 664)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

REKLAMA

POLECAMY W SERWISACH