Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor PIM: Polska spółdzielczość mleczarska konsoliduje się pod każdym względem

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 13-01-2010, 13:20
Dyrektor PIM: Polska spółdzielczość mleczarska konsoliduje się pod każdym względem

Wszystko wskazuje na to, że polski model spółdzielczości będzie zmierzał właśnie w kierunku konsolidacji zarówno pod względem skupowym, produkcyjnym i dystrybucyjnym. To da nam znaczną przewagę konkurencyjną w stosunku do przetwórców z krajów sąsiednich - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Agnieszka Maliszewska, dyrektor biura Polskiej Izby Mleka.

- Dziś wyraźnie widać kilku liderów konsolidacji polskiej branży mleczarskiej. Brakuje jednak mechanizmów wsparcia procesu konsolidacji branży. A to jest zadanie strony rządowej, by wspomóc realizację tego procesu. To także rola takich organizacji jak Polska Izba Mleka, by wspólnie z innymi lobować na rzecz tych przemian zarówno w prawie spółdzielczym, jak też w procesie konsolidacji polskiej spółdzielczości mleczarskiej - mówi Agnieszka Maliszewska.

Na przestrzeni ostatnich lat nastąpiły poważne zmiany polskiej spółdzielczości mleczarskiej. Dziś większość spółdzielni to dobrze i nowocześnie zarządzane, wyposażone w nowoczesne linie technologiczne - przedsiębiorstwa. - Polskie spółdzielnie mleczarskie znajdują się w gronie największych firm w naszym kraju, posiadając często pozycję znacznie wyższą od firm z kapitałem obcym. To świadczy o ich przewadze konkurencyjnej. Ale nadal są to przedsiębiorstwa - spółdzielnie - których właścicielami są właśnie rolnicy. I na tym polega cały sukces spółdzielczości. Idealny model zarządzania takim spółdzielczym przedsiębiorstwem wymaga nieustannej współpracy i zrozumienia pomiędzy Zarządami a Radami Nadzorczymi (dostawcami mleka) - podkresla szefowa PIM-u.

Ruch spółdzielczy w naszym kraju ma ogromną tradycję i doświadczenia. Dotyczy to także spółdzielczości mleczarskiej. Pierwszą w Polsce spółdzielnię mleczarską założono w Wielkopolsce w 1882 roku (w Pawłówki) i tą datę uznaje się za początek mleczarstwa spółdzielczego w naszym kraju. - Natomiast zmian wymaga prawo spółdzielcze, by dostosować je do wymogów ciągle zmieniającego się rynku i rzeczywistości. Sądzę, że w najbliższym czasie organizacje branżowe powinny skupić się nad tym, by doprowadzić do nowelizacji prawa spółdzielczego, by na przykład ułatwić proces konsolidacji branży mleczarskiej - uważa dyrektor Maliszewska.

Podobał się artykuł? Podziel się!

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNER SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 394) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 271)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH