Dyrektor PIM: Wzrosty cen produktów mleczarskich powodują wzrosty cen surowca

Zauważalne są nieznaczne wzrosty cen produktów na światowym rynku. Dotyczy to zwłaszcza sera i odtłuszczonego mleka w proszku, które w ostatnich dniach kwietnia wzrosły o kilka procent. - Ta drobna korekta na plus koniunktury na świecie ma swoje odzwierciedlenie we wzroście cen mleka surowego - powiedziała serwisowi portalspożywczy.pl Agnieszka Maliszewska, dyrektor Polskiej Izby Mleka.
W marcu ceny płacone producentom za mleko surowe w 20 stanach USA wzrosły o 19 eurocentów do 32,68 euro/100 kg, ale w porównaniu z grudniem były o 7,0 proc. niższe. Podobne wahania cenowe zauważalne są m.in. w Nowej Zelandii, gdzie po spadkach cen mleka surowego na początku stycznia (do 27,85 euro/100 kg) widać lekki wzrost w marcu do 29,74 euro/100 kg. W Rosji ceny mleka surowego w marcu wzrosły o 0,13 eurocentów do 38,39 euro/100 kg.
Trochę inaczej zachowuje się rynek europejski, gdzie z kolei widać spadki cen płaconych za surowiec o ok. 0,7- 0,9 proc.
- Natomiast na polskim rynku widać niewielkie wzrosty cen płaconych za mleko przy spadku cen zbytu. W porównaniu z poprzednim miesiącem spadły ceny detaliczne większości artykułów mleczarskich, z wyjątkiem mleka spożywczego pełnotłustego. Zdrożały jedynie jogurty, śmietana i mleko skondensowane - mówi Maliszewska.


Materiał chroniony prawem autorskim - zasady przedruków określa regulamin.
KOMENTARZE: (3)
Wypowiedz się! Twoja opinia jest ważna!
Zobacz wszystkie komentarze (3)