Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

Dyrektor Tetra Pak: Zwiększy się skala recyklingu opakowań

  • Autor: Roman Wieczorkiewicz, portalspożywczy.pl
  • Data: 30-11-2010, 13:07
Dyrektor Tetra Pak: Zwiększy się skala recyklingu opakowań

W przyszłości opakowania będą projektowane tak, aby do ich produkcji wykorzystać minimalną ilość materiałów i zasobów. Zwiększy się także skala recyklingu opakowań - powiedział serwisowi portalspożywczy.pl Brian McGuinness, dyrektor generalny Tetra Pak.

Z tych samych powodów większa uwaga będzie przywiązywana do kształtu i wagi opakowania, ponieważ to właśnie te cechy determinują sposób transportu, magazynowania oraz ekspozycji produktów na półce sklepowej. - Myślę, że w przyszłości opakowania będą w coraz większym stopniu wykorzystywane do promowania akcji społecznych oraz edukacyjnych. Zwiększy się również nacisk producentów, sprzedawców oraz konsumentów na ergonomiczność opakowań, zwłaszcza jeśli będzie to połączone ze zmniejszeniem oddziaływania opakowania na środowisko naturalne - mówi Brian McGuinness.

Obecnie opakowanie jest m.in. nośnikiem danych o produkcie, który chroni, takich jak termin produkcji, termin przydatności do spożycia, producent, itp. Obszarem, którym Tetra Pak jest szczególnie zainteresowany, oraz w rozwój którego się angażuje, jest śledzenie drogi, jaką produkt przebywa od producenta do konsumenta. - W tym celu wykorzystuje się wielorakie sposoby zapisywania danych (np. kody kreskowe), które umożliwiają odtworzenie drogi, jaką przebył produkt, a także każdego etapu procesu jego produkcji. W naszym przypadku oznacza to dążenie do takiej sytuacji, gdy przy użyciu kodu kreskowego możliwe będzie nie tylko dostarczenie informacji o dacie, godzinie czy partii towaru, ale także zidentyfikowanie np. konkretnego dostawcy mleka czy producenta owoców wykorzystanych do produkcji danego soku - mówi dyrektor Tetra Pak.

Jego zdaniem, w przyszłości opakowanie będzie z pewnością dostarczało również więcej informacji o śladzie węglowym , wartościach odżywczych produktu oraz wymogach dietetycznych. - Informacje te będą mogły być odczytywane np. przez komputery domowe. Będzie można wykorzystywać kody kreskowe lub optyczne bądź też mikro chipy. Dane te będą łatwo odczytywalne zarówno przez systemy wykorzystywane przez producentów, dystrybutorów jak i konsumentów - uważa Brian McGuinness.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (22 724) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 331)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 663)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH