Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

EDA: Analiza HLG nt. rynku mleka niepełna! Nie ma dowodów na znaczący wzrost zysków przetwórców mleka

  • Autor: ZPPM
  • Data: 01-02-2010, 13:44
EDA: Analiza HLG nt. rynku mleka niepełna! Nie ma dowodów na znaczący wzrost zysków przetwórców mleka
Werner Buck, prezydent Europejskiego Stowarzyszenia Mleczarskiego

Europejskie Stowarzyszenie Mleczarskie (EDA) wyraża obawę, że analiza ekonomiczna przedstawiona członkom Grupy Wysokiego Szczebla ds. mleka (HLG) była niepełna. EDA zauważa, że w raporcie wielokrotnie powtarza się stwierdzenie, że udział przetwórców mleka w marżach lub zyskach generowanych przez sektor mleczarski wzrósł w ostatnim okresie wahań cenowych. Jedynymi dowodami na poparcie tego stwierdzenia są wyniki badań przeprowadzonych w dwóch krajach.

W jednym z tych krajów spółdzielnie producentów dysponują przytłaczającą większością zdolności przetwórczych, zatem jakikolwiek wzrost marży przetwórców przyniósłby ostatecznie korzyści producentom. Z naszej perspektywy nie dostrzegamy żadnego namacalnego dowodu na znaczący wzrost zysków przetwórców w ostatnim okresie.

W liście jakim w dniu 28 stycznia 2010r. Pan Werner Buck, prezydent Europejskiego Stowarzyszenia Mleczarskiego zwrócił się do Dyrekcji Generalnej Komisji Europejskiej ds. rolnictwa (DG AGRI), w którym przedstawił stanowisko EDA w sprawie problemów omawianych w ramach prac tzw. Grupy Wysokiego Szczebla ds. mleka (HLG), czytamy, że zakłada się, że jakikolwiek dłogookresowy wzrost marż przetwórców nie jest pożądany lub jest niesprawiedliwy. Stoi to w sprzeczności z wielokrotnie prezentowanym poglądem, że przemysł mleczarski powinien szukać dróg maksymalizacji produkcji o zwiększonej wartości dodanej. Nieuniknionym skutkiem takiego działania byłby wzrost marży przetwórcy wynikający z wyższych kosztów związanych z wytwarzaniem produktów o dużej wartości dodanej.

Ponadto, czytamy, zbyt często zysk mylony jest z marżą. - Nie są to pojęcia tożsame, a zmiany marży nie skutkują automatycznym wzrostem zysku. Mogą również odzwierciedlać wzrost kosztów. Gwałtowny wzrost cen żywności zbiegł się w czasie ze skokowym wzrostem kosztów związanych z energią oraz ropą naftową. Skupiono się prawie wyłącznie na modelu łańcucha dostaw "farmer-przetwórca-detalista", jednakże nie należy zapominać o roli sektora produkującego składniki żywności oraz o konsumpcji poza gospodarstwami domowymi. Należy również rozważyć wagę eksportu - czytamy w piśmie prezydenta EDA.

Jego zdaniem, nie podjęto próby dokonania analizy charakterystyki ekonomicznej mleka surowego oraz konsekwencji z tego płynących. Mleko surowe jest całkowicie homogenicznym produktem o wielu wzajemnie konkurencyjnych zastosowaniach końcowych. Niesie to ze sobą poważne konsekwencje co do przewidywań w zakresie funkcjonowania rynku mleka surowego oraz co do równowagi sił w łańcuchu dostaw. Kwestie te nie zostały przeanalizowane.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (19 889) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH