Portalspozywczy.pl - portal branży spożywczej i handlu

EDA jest koordynatorem programu Ślad Środowiskowy Produktu Mlecznego

  • Autor: portalspożywczy.pl
  • Data: 01-12-2017, 14:47
EDA jest koordynatorem programu Ślad Środowiskowy Produktu Mlecznego
fot.PTWP

Europejskie Stowarzyszenie Przetwórców Mleka (EDA) jest koordynatorem programu pilotowego Ślad Środowiskowy Produktu Mlecznego (‘Mleczny PEF’), który dąży do zdefiniowania do 2017 r. śladów produktów mlecznych.

Jak wynika z informacji EDA, celem projektu Mleczany PEF - jest rozwijanie zarówno metodologi – znanej jako Zasady Śladu Środowiskowego Kategorii Produktów Mlecznych lub PEFCR – oraz przewodnika komunikowania się odnośnie śladu środowiskowego różnych produktów mlecznych. Ta metodologia i komunikacja jest w trakcie testowania „w warunkach polowych”. Projekt sprawdza szeroką plejadę zagadnień środowiskowych, włączając ślad węglowy, ślad wodny, inne różne emisje, zmiany w użytkowaniu ziemi i kwestie alokacji.

Zakres Mleczarskiego PEF obejmuje pięć subkategorii produktów mlecznych, a mianowicie: mleko spożywcze, suszoną serwatkę, sery, mleko fermentowane i maślankę.

EDA oraz kilka podmiotów mleczarskich i środowiskowych połączyło wysiłki dla:

- Opracowania zasad dla kategorii produktów (PEFCR), które mają sens w Europie i poza nią.

- Zapewnienia, że jest uwzględniona szeroka różnorodność w produkcji mleka i systemach przetwórstwa mleczarskiego;

-  Umożliwienia firmom i organizacjom oszacowania, wyeksponowania i porównania środowiskowego oddziaływania produktu w drodze kompleksowej oceny ich wpływu środowiskowego w całym cyklu życiowym;

- Zetknięcia się z szeroką gamą celów: obraz-ekologiczny, optymalizacja procesu, zarządzanie dostawami, komunikacja w zakresie środowiska, tworzenie polityk, etc.

Etapy projektu

Projekt wystartował od oceny istniejących metodologii śladów w sektorze mleka, definiowania zakresu pięciu subkategorii, kategorii wpływów o raz opracowania szczegółowych zasad środowiskowego śladu wg. kategorii produktu (PEFCR). Dokonano przez firmy badań testowych sześciu produktów oraz dostosowano zasady do wyników końcowych. Te etapy zostały formalnie zaaprobowane przez Komisję, JCR2, kraje członkowskie i NGOs3, jak również inne programy pilotowe dotyczące żywności i produktów nie będących żywnością PEFCR wszedł obecnie w fazę przeglądu zewnętrznego, przez cztery ośrodki recenzujące z całego świata, włączając ekspertów LCA4, przemysłu i NGO. Równolegle w ramach 3 badań są testowane koncepcje dotyczące komunikacji

Dalsze kroki ujmują powtórne przeliczenie wzorców, finalną adaptację zasad, ostateczny przegląd i uzyskanie zatwierdzenia, a następnie wprowadzenie fazy mającej swoje odbicie w legislacji.

KOMENTARZE

Artykuł nie posiada jeszcze komentarzy! Twój może być pierwszy. Wypowiedz się!

PARTNERZY SERWISU

SUBSKRYBUJ PORTALSPOZYWCZY.PL

NEWSLETTER

Najważniejsze informacje portalu portalspozywczy.pl prosto do Twojej skrzynki pocztowej

Portal Spożywczy: polub nas na Facebooku


Portal Spożywczy: dołącz do nas na Google+


Obserwuj Portal Spożywczy na Twitterze


Oferty pracy (20 611) + DODAJ OFERTĘ



Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • hrk.pl
  • monsterpolska.pl
  • jobs4sales.pl
  • przedstawiciele.pl
  • jobexplorer.pl
  • jobexpress.pl
  • infopraca.pl
  • praca.pl
  • praca.pl
Oferty przetargów (2 782 263)


Polecane oferty


Oferty nieruchomości


Polecane oferty


Nasi partnerzy

  • www.industrial.pl
  • www.nportal.pl
  • tabelaofert.pl
Oferty komunikatów (397 662)


Polecane oferty

Nasz partner

  • www.komunikaty.pl
Obiekty konferencyjne

» Wyszukiwanie zaawansowane

POLECAMY W SERWISACH